De voorbije dagen waren in de Evenaarsprovincie in Congo al meerdere mensen gestorven aan een tot nu toe "onbepaalde" hemorragische koorts. Het Congolese ministerie had het over dertien doden, maar volgens VN-radio Okapi zouden maar liefst 75 mensen gestorven zijn. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat er wel degelijk patiënten aan ebola zijn overleden.

"Na de analyse van acht stalen die op het terrein werden genomen, heeft het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) bevestigd dat twee stalen positief hebben getest op de aanwezigheid van het ebolavirus", verklaarde Kabange in een boodschap die op de Congolese openbare omroep werd uitgezonden.

Zevende Congolese uitbraak sinds 1976

Er worden momenteel nog meer tests uitgevoerd, beklemtoonde Kabange. Volgens de minister staat deze uitbraak los van de epidemie die momenteel in het westen van Afrika woedt. "Er is geen enkel verband", aldus Kabange.

Het gaat om de zevende ebola-uitbraak in Congo sinds het virus in 1976 voor het eerst ontdekt werd in het land. "De ervaring die verworven werd bij de zes vorige ebola-epidemies zal gebruikt worden om deze ziekte in bedwang te houden", besloot de minister. (Belga/TE)

De voorbije dagen waren in de Evenaarsprovincie in Congo al meerdere mensen gestorven aan een tot nu toe "onbepaalde" hemorragische koorts. Het Congolese ministerie had het over dertien doden, maar volgens VN-radio Okapi zouden maar liefst 75 mensen gestorven zijn. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat er wel degelijk patiënten aan ebola zijn overleden. "Na de analyse van acht stalen die op het terrein werden genomen, heeft het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) bevestigd dat twee stalen positief hebben getest op de aanwezigheid van het ebolavirus", verklaarde Kabange in een boodschap die op de Congolese openbare omroep werd uitgezonden.Er worden momenteel nog meer tests uitgevoerd, beklemtoonde Kabange. Volgens de minister staat deze uitbraak los van de epidemie die momenteel in het westen van Afrika woedt. "Er is geen enkel verband", aldus Kabange. Het gaat om de zevende ebola-uitbraak in Congo sinds het virus in 1976 voor het eerst ontdekt werd in het land. "De ervaring die verworven werd bij de zes vorige ebola-epidemies zal gebruikt worden om deze ziekte in bedwang te houden", besloot de minister. (Belga/TE)