Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen grotendeels beschermt tegen een dodelijke vorm van het ebola-virus, zo bericht de BBC op gezag van het wetenschappelijke vakblad Proceedings of National Academy of Sciences. Het is een eerste middel dat op langere termijn houdbaar en daardoor ook bruikbaarder is.

Ebola is in meer dan 90 procent van de gevallen dodelijk. Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen, terwijl organen uitvallen. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan zich ook verspreiden door de lucht. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen.

Er werd al onderzoek gedaan naar een vaccin tegen ebola, waarbij een afgezwakte versie van het virus zelf werd ingespoten. Probleem was echter dat het nauwelijks houdbaar was. Het nieuw gevonden vaccin bevat een synthetisch viraal eiwit, dat het virus kan herkennen en dat langer te bewaren is door het te drogen en te bevriezen, aldus Charles Arntzen van de Arizona State University.

De nieuwe entstof bleek 80 procent van met de dodelijke stam ingespoten muizen te beschermen. De onderzoekers hopen het middel nu verder te kunnen ontwikkelen, zodat het ook voor mensen bruikbaar wordt. (Belga/INM)

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen grotendeels beschermt tegen een dodelijke vorm van het ebola-virus, zo bericht de BBC op gezag van het wetenschappelijke vakblad Proceedings of National Academy of Sciences. Het is een eerste middel dat op langere termijn houdbaar en daardoor ook bruikbaarder is. Ebola is in meer dan 90 procent van de gevallen dodelijk. Patiënten worden bijzonder misselijk, krijgen koorts en zware interne bloedingen, terwijl organen uitvallen. De ziekte wordt overgedragen via lichaamsstoffen, maar kan zich ook verspreiden door de lucht. De ziekte werd in 1976 ontdekt, toen een uitbraak van het virus in Congo het leven kostte aan 280 van 318 besmette mensen. Er werd al onderzoek gedaan naar een vaccin tegen ebola, waarbij een afgezwakte versie van het virus zelf werd ingespoten. Probleem was echter dat het nauwelijks houdbaar was. Het nieuw gevonden vaccin bevat een synthetisch viraal eiwit, dat het virus kan herkennen en dat langer te bewaren is door het te drogen en te bevriezen, aldus Charles Arntzen van de Arizona State University. De nieuwe entstof bleek 80 procent van met de dodelijke stam ingespoten muizen te beschermen. De onderzoekers hopen het middel nu verder te kunnen ontwikkelen, zodat het ook voor mensen bruikbaar wordt. (Belga/INM)