Volgens de jongste statistieken lijden van de 75.000 mensen die sinds 2011 zijn ingeschreven in het World Trade Center Health Program, 5.441 aan een of meerdere kankers als gevolg van de aanslagen van 9/11. Het werkelijke aantal mensen met een 9/11-kanker ligt vermoedelijk nog hoger. Het aantal van 5.441 omvat enkel de mensen die ervoor gekozen hebben om zich in te schrijven voor een gezondheidsprogramma van de overheid dat voorziet in gezondheidszorg, medische begeleiding en behandeling. Dat aantal is de laatste 30 maanden zelfs verdrievoudigd. Veel kankers breken namelijk pas uit jaren na de blootstelling aan toxische stoffen.

Van de mensen die zich inschreven zijn 4,692 eerstelijnsverzorgers, hulpverleners, opruimers en vrijwilligers die meehielpen in de nasleep van de aanslag op het World Trade Center, het Pentagon en de plek van de crash van het vliegtuig nabij Shanksville in de staat Pennsylvania. Vooral op de plek waar de Twin Towers instortten, moesten de reddingswerkers wekenlang werken in een giftige wolk van asbest- en andere gifdeeltjes.

De andere 749 kankergevallen zijn mensen die de aanslagen hebben overleefd of die op die fatale dag van 11 september of de maanden daarna in de buurt van het World Trade Center woonden, werkten of naar school gingen.

'Geen risico voor de gezondheid'

De slachtoffers werden gediagnosticeerd met 6.378 kankers, wat aantoont dat bepaalde mensen geveld zijn door meer dan één type kanker die kan gelinkt worden aan 9/11. Het grootste aantal kankers is wellicht het resultaat van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen na de aanslag. Huidkanker en prostaatkanker zijn de meest voorkomende kankers. Ook darm-, maag-, schildklier-, long-, en nierkanker zijn wijdverspreid. In totaal kunnen 70 types van kanker gelinkt worden aan Ground Zero.

Bij de aanslagen van 11 september kwamen bijna 3.000 mensen om het leven. Een week nadat de Twin Towers in elkaar stortten, verzekerde het Amerikaanse Environmental Protection Agency dat de vrijgekomen stofdeeltjes 'geen risico vormden voor de gezondheid'. Nu weten we dat de stofwolk brandende vliegtuigbrandstof bevatte, plastic, metaal, glasvezel,... en dat de New Yorkers deze stoffen inademden.

Tienduizenden mensen kampen bovendien met andere gerelateerde gezondheidsproblemen. Het totale aantal deelnemers aan het World Trade Center Health Program telt ongeveer 75.000. Naast de mensen met 9/11-kankers, zijn er 12.000 mensen die een aan 9/11 gerelateerde mentale aandoening hebben. Meer dan 32.000 mensen hebben daarnaast last van de luchtwegen, met aandoeningen als astma, chronische hoest, reflux en longziektes.

John Stewart, voormalig presentator van 'The Daily Show', ijvert al jaren voor de toegang tot gezondheidszorg voor zieke reddingswerkers van 9/11.

Filmmaker Michael Moore nam voor zijn documentaire 'Sicko' uit 2007 enkele zieke 9/11-reddingswerkers mee naar Cuba om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.

Volgens de jongste statistieken lijden van de 75.000 mensen die sinds 2011 zijn ingeschreven in het World Trade Center Health Program, 5.441 aan een of meerdere kankers als gevolg van de aanslagen van 9/11. Het werkelijke aantal mensen met een 9/11-kanker ligt vermoedelijk nog hoger. Het aantal van 5.441 omvat enkel de mensen die ervoor gekozen hebben om zich in te schrijven voor een gezondheidsprogramma van de overheid dat voorziet in gezondheidszorg, medische begeleiding en behandeling. Dat aantal is de laatste 30 maanden zelfs verdrievoudigd. Veel kankers breken namelijk pas uit jaren na de blootstelling aan toxische stoffen. Van de mensen die zich inschreven zijn 4,692 eerstelijnsverzorgers, hulpverleners, opruimers en vrijwilligers die meehielpen in de nasleep van de aanslag op het World Trade Center, het Pentagon en de plek van de crash van het vliegtuig nabij Shanksville in de staat Pennsylvania. Vooral op de plek waar de Twin Towers instortten, moesten de reddingswerkers wekenlang werken in een giftige wolk van asbest- en andere gifdeeltjes.De andere 749 kankergevallen zijn mensen die de aanslagen hebben overleefd of die op die fatale dag van 11 september of de maanden daarna in de buurt van het World Trade Center woonden, werkten of naar school gingen.De slachtoffers werden gediagnosticeerd met 6.378 kankers, wat aantoont dat bepaalde mensen geveld zijn door meer dan één type kanker die kan gelinkt worden aan 9/11. Het grootste aantal kankers is wellicht het resultaat van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen na de aanslag. Huidkanker en prostaatkanker zijn de meest voorkomende kankers. Ook darm-, maag-, schildklier-, long-, en nierkanker zijn wijdverspreid. In totaal kunnen 70 types van kanker gelinkt worden aan Ground Zero. Bij de aanslagen van 11 september kwamen bijna 3.000 mensen om het leven. Een week nadat de Twin Towers in elkaar stortten, verzekerde het Amerikaanse Environmental Protection Agency dat de vrijgekomen stofdeeltjes 'geen risico vormden voor de gezondheid'. Nu weten we dat de stofwolk brandende vliegtuigbrandstof bevatte, plastic, metaal, glasvezel,... en dat de New Yorkers deze stoffen inademden. Tienduizenden mensen kampen bovendien met andere gerelateerde gezondheidsproblemen. Het totale aantal deelnemers aan het World Trade Center Health Program telt ongeveer 75.000. Naast de mensen met 9/11-kankers, zijn er 12.000 mensen die een aan 9/11 gerelateerde mentale aandoening hebben. Meer dan 32.000 mensen hebben daarnaast last van de luchtwegen, met aandoeningen als astma, chronische hoest, reflux en longziektes. John Stewart, voormalig presentator van 'The Daily Show', ijvert al jaren voor de toegang tot gezondheidszorg voor zieke reddingswerkers van 9/11.Filmmaker Michael Moore nam voor zijn documentaire 'Sicko' uit 2007 enkele zieke 9/11-reddingswerkers mee naar Cuba om toegang te krijgen tot gezondheidszorg.