Druggebruikers grootste risicogroep voor hepatitis C

Druggebruikers die injectienaalden delen, vormen de grootste risicogroep op het krijgen van hepatitis C. Ze maken 80 procent uit van de nieuwe besmettingen.

Van de ongeveer 2.000 nieuwe besmettingen met chronische hepatitis C per jaar nemen druggebruikers meer dan 80 procent voor hun rekening, via besmette injectienaalden of ander materiaal dat gedeeld wordt. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een rapport.

Een screening van die risicogroep vindt het kenniscentrum te overwegen. Een algemene opsporing van het virus wordt niet aanbevolen. Hepatitis C verspreidt zich via het bloed. De infectie wordt in het merendeel van de gevallen chronisch en veroorzaakt meestal geen klachten, maar op lange termijn kan zich een leverziekte ontwikkelen.

Sinds het midden van de jaren 90 gebeuren er bijna geen nieuwe besmettingen meer door bloedtransfusies, omdat donorbloed nu getest wordt. De helft van de volwassenen in België is ook al getest op hepatitis C. Druggebruikers die injectienaalden delen, vormen nu de grootste risicogroep. Het KCE vindt een screening voor hen zinvol, maar onderstreept de nood aan een goede ondersteuning op sociaal en psychologisch vlak. Bovendien moet de ondersteuning voldoende flexibel en mobiel zijn, luidt het.

Preventie

Er bestaat medicatie om het hepatitis C-virus te verwijderen, en met de regelmaat van de klok komen nieuwe geneesmiddelen op de markt, zodat steeds meer personen met succes behandeld kunnen worden. Minder dan de helft van de patiënten start echter een behandeling op, wegens de lange duur en de neveneffecten, zoals depressie en bloedarmoede. Bij druggebruikers is er nog een extra moeilijkheid, vanwege hun complexe psychosociale situatie en een vaak wijzigende verblijfplaats.

Het KCE onderzocht een aantal maatregelen om bij druggebruikers aan preventie te doen: spuitenruil bijvoorbeeld, of het verstrekken van vervangende middelen zoals methadon. Die blijken volgens het kenniscentrum vooral doeltreffend en kosteneffectief om hiv-besmettingen te beperken. Het effect op hepatitis C is minder duidelijk. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content