‘Drink geen alcohol meer’

Rode wijn © Istock
Jeroen Zuallaert

Wat moet u eten om een gezond leven te leiden? Het is een vraag waarop zowat elk land een eigen antwoord heeft, en die adviezen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Nederland raadt zijn inwoners aan om verscheidene zuivelproducten per dag te gebruiken, terwijl Belgen hun zuivelconsumptie net moeten temperen.

In Nederland gaan de klassieke voedselrichtlijnen op de schop: rood vlees, alcohol en frisdrank moeten eraan geloven. Ook in België zijn de adviezen dringend aan herziening toe, vindt voedseldeskundige Kris Verburgh.

Wat moet u eten om een gezond leven te leiden? Het is een vraag waarop zowat elk land een eigen antwoord heeft, en die adviezen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Nederland raadt zijn inwoners aan om verscheidene zuivelproducten per dag te gebruiken, terwijl Belgen hun zuivelconsumptie net moeten temperen. Nederlanders horen één keer in de week vette vis te eten, waar de Belgische richtlijnen geen onderscheid maken tussen vis en vlees. Wij mogen gerust wat alcohol drinken, maar Nederlanders krijgen vanaf volgend jaar het advies om helemaal met de drank te kappen – of toch zeker niet meer dan één glas om de twee dagen, als ze het echt niet kunnen laten.

Ongefilterde koffie

'Drink geen alcohol meer'

Wetenschappelijke inzichten veranderen snel, maar overheidsrichtlijnen evolueren vaak minder vlot mee. Daarom heeft de Nederlandse Gezondheidsraad nieuwe voedingsrichtlijnen uitgevaardigd. Nederland bindt vanaf volgend jaar de strijd aan met rood vlees, alcohol en frisdrank. Daarnaast krijgen onze Noorderburen de raad om drie koppen thee per dag te drinken, minstens 15 gram ongezouten noten te eten, en ongefilterde door gefilterde koffie te vervangen. Ook met peulvruchten scoort u vanaf volgend jaar goede punten.

Voedingsdeskundige Kris Verburgh, die in zijn boek De voedselzandloper de Belgische en Nederlandse voedselpatronen al hevig kritiseerde, noemt de nieuwe Nederlandse richtlijnen een stap in de goede richting. ‘Veel van de nieuwe richtlijnen stonden al in mijn boek’, zegt hij. ‘Door meer thee te drinken, beperk je het risico van een beroerte. Ongefilterde koffie zorgt dan weer voor een hogere cholesterol, terwijl je dat risico perfect kunt uitschakelen met gefilterde koffie. Het is goed dat de Nederlandse aanbevelingen zo concreet zijn. Alleen als je expliciet aanraadt om noten, havermout en olijfolie te gebruiken, zet je mensen in beweging.’

Een van de moeilijkste vraagstukken bij het opstellen van voedingsrichtlijnen is de consumptie van alcohol. Beter helemaal niets dan een beetje, vindt de Nederlandse Gezondheidsraad. Commissievoorzitter Daan Kromhout wees in de Nederlandse krant Trouw onder andere op de link met borstkanker. Verburgh is er niet voor te vinden om alcohol volledig te verbannen, maar benadrukt vooral de negatieve effecten. ‘Alcohol drinken heeft alleen een positief effect als je er heel weinig van drinkt. Zodra je meer dan een glas per dag drinkt, wordt het ongezond.’

Tofu of quorn

We moeten kritisch blijven tegenover overheidsrichtlijnen. Ze zijn altijd een compromis waarin alle wetenschappelijke stromingen zich kunnen vinden

Voedseldeskundige Kris Verburgh

In ons land werkt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) aan nieuwe richtlijnen. Ze moeten leiden tot een aanpassing van de ‘voedingsdriehoek’, die alle essentiële voedingsmiddelen hiërarchisch ordent. Er is nog veel werk aan de winkel, vindt Verburgh. ‘De basis van onze voedingsdriehoek bestaat nog altijd uit klassieke zetmeelproducten zoals aardappelen en brood. Je kunt die beter vervangen door groenten en fruit, zoals de Oostenrijkers het al doen. We zouden ook het onderscheid moeten maken tussen rood vlees en wit vlees, en plantaardige alternatieven moeten voorstellen zoals paddenstoelen, tofu of quorn.’

Toch moeten we kritisch blijven tegenover overheidsrichtlijnen, waarschuwt Verburgh. ‘Ze zijn altijd een compromis waarin alle wetenschappelijke stromingen zich kunnen vinden. Dat zorgt ervoor dat de adviezen doorgaans behoorlijk voorzichtig zijn. Bovendien geeft elk land er zijn eigen interpretatie aan. In een land als Nederland, waar vanouds veel melk gedronken wordt, heeft het ook geen zin om melkproducten af te raden. Dat gaat te fel in tegen de cultuur.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content