Het internationale marktonderzoekbureau Ipsos ondervroeg samen met marketingbedrijf MSLGroup zo'n duizend Belgen over hun seksleven. Mannen en vrouwen, van achttien tot zeventig, uit Vlaanderen en Wallonië namen deel aan het onderzoek. De resultaten tonen wanneer de Belg seks heeft, de tevredenheid in bed, en welke seksuele stoornissen de pret al eens bederven.

Knack vroeg de Antwerpse uroloog en liefdesprofessor Bo Coolsaet om de resultaten te duiden.

Hoe vaak doen we het?

Eén op de vijf Belgen zegt dat hij verscheidene keren per week seks heeft. 17 procent doet het één keer per week en 19 procent 2 à 3 keer per maand. 20 procent van de ondervraagde mannen en 26 procent van de vrouwen heeft geen seks.

Bo Coolsaet: 'Dit zijn realistische cijfers, in de lijn van andere internationale studies. Vooral boeiend is dat het aantal mensen dat meermaals per week vrijt en het aantal mensen dat geen seks heeft, hetzelfde is. Steeds meer mannen en vrouwen vrijen niet, ook als ze een relatie hebben.'

Hoe belangrijk is goeie seks?

Voor acht op de tien mannen en zeven op de tien vrouwen is het belangrijk om een goed seksleven te hebben. 8 procent van de vrouwen zegt er helemaal geen belang aan te hechten, tegenover 4 procent van de mannen.

Coolsaet: 'Mannen en vrouwen vinden goede seks even belangrijk, maar mannen hebben doorgaans de neiging om op zulke vragen wat overdreven te antwoorden. Vrouwen antwoorden eerlijker.'

Kan het nog beter?

Acht op de tien mannen en zeven op de tien vrouwen denken dat de kwaliteit van hun seksleven nog kan verbeteren.

Coolsaet: 'Mannen en vrouwen hebben vaak andere voorkeuren in bed. Dat veel respondenten aangeven dat hun seksleven nog kan verbeteren, toont aan dat ze wel eens fantaseren over iets anders dan wat ze gewoon zijn.'

Gehinderd door seksuele stoornissen?

Zo'n 35 procent van de mannen heeft soms of vaak last van vroegtijdige zaadlozing, wat het de meest voorkomende seksuele stoornis maakt onder Belgische mannen. 75 procent van de mannen en 80 procent van de vrouwen denkt dat dit een tamelijk grote of grote invloed kan hebben op het zelfvertrouwen van de man. Bijna één op de vier mannen wordt soms of vaak gehinderd door erectiestoornissen. Een kwart van de mannen heeft al eens geen zin in seks.

Naar de seksuele stoornissen die vrouwen het meest ervaren, werd niet gepolst.

Coolsaet: 'Vanaf 40 jaar nemen erectieproblemen en andere stoornissen bij mannen toe. Vroegtijdige zaadlozing is inderdaad een vaak voorkomend probleem. Ik behandel koppels waarvan de vrouw nog nooit een normaal seksleven of orgasme heeft ervaren, omdat de man binnen enkele minuten of seconden al klaarkomt.'

Het volledige verhaal over het onderzoek naar het seksleven van de Belg, met commentaar van Bo Coolsaet, vindt u deze week in Knack.

Het internationale marktonderzoekbureau Ipsos ondervroeg samen met marketingbedrijf MSLGroup zo'n duizend Belgen over hun seksleven. Mannen en vrouwen, van achttien tot zeventig, uit Vlaanderen en Wallonië namen deel aan het onderzoek. De resultaten tonen wanneer de Belg seks heeft, de tevredenheid in bed, en welke seksuele stoornissen de pret al eens bederven.Knack vroeg de Antwerpse uroloog en liefdesprofessor Bo Coolsaet om de resultaten te duiden.Hoe vaak doen we het?Eén op de vijf Belgen zegt dat hij verscheidene keren per week seks heeft. 17 procent doet het één keer per week en 19 procent 2 à 3 keer per maand. 20 procent van de ondervraagde mannen en 26 procent van de vrouwen heeft geen seks.Bo Coolsaet: 'Dit zijn realistische cijfers, in de lijn van andere internationale studies. Vooral boeiend is dat het aantal mensen dat meermaals per week vrijt en het aantal mensen dat geen seks heeft, hetzelfde is. Steeds meer mannen en vrouwen vrijen niet, ook als ze een relatie hebben.'Hoe belangrijk is goeie seks?Voor acht op de tien mannen en zeven op de tien vrouwen is het belangrijk om een goed seksleven te hebben. 8 procent van de vrouwen zegt er helemaal geen belang aan te hechten, tegenover 4 procent van de mannen.Coolsaet: 'Mannen en vrouwen vinden goede seks even belangrijk, maar mannen hebben doorgaans de neiging om op zulke vragen wat overdreven te antwoorden. Vrouwen antwoorden eerlijker.'Kan het nog beter?Acht op de tien mannen en zeven op de tien vrouwen denken dat de kwaliteit van hun seksleven nog kan verbeteren.Coolsaet: 'Mannen en vrouwen hebben vaak andere voorkeuren in bed. Dat veel respondenten aangeven dat hun seksleven nog kan verbeteren, toont aan dat ze wel eens fantaseren over iets anders dan wat ze gewoon zijn.'Gehinderd door seksuele stoornissen?Zo'n 35 procent van de mannen heeft soms of vaak last van vroegtijdige zaadlozing, wat het de meest voorkomende seksuele stoornis maakt onder Belgische mannen. 75 procent van de mannen en 80 procent van de vrouwen denkt dat dit een tamelijk grote of grote invloed kan hebben op het zelfvertrouwen van de man. Bijna één op de vier mannen wordt soms of vaak gehinderd door erectiestoornissen. Een kwart van de mannen heeft al eens geen zin in seks.Naar de seksuele stoornissen die vrouwen het meest ervaren, werd niet gepolst.Coolsaet: 'Vanaf 40 jaar nemen erectieproblemen en andere stoornissen bij mannen toe. Vroegtijdige zaadlozing is inderdaad een vaak voorkomend probleem. Ik behandel koppels waarvan de vrouw nog nooit een normaal seksleven of orgasme heeft ervaren, omdat de man binnen enkele minuten of seconden al klaarkomt.'Het volledige verhaal over het onderzoek naar het seksleven van de Belg, met commentaar van Bo Coolsaet, vindt u deze week in Knack.