Obesitas leidt tot bijna de helft meer verloren levensjaren door vroegtijdig overlijden dan tabak, berekenden onderzoekers van de Cleveland Clinic en de New York University School of Medicine.

Ze bestuderen hiervoor gezondheidsgegevens van de Amerikaanse bevolking uit 2014. Ze willen nagaan wat de impact van verschillende soorten risicogedrag op vroegtijdig overlijden was, uitgedrukt in vermijdbare verloren levensjaren. De eerste resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend.

Antirookcampagnes

Obesitas leidt tot het grootste vermijdbare verlies van levensjaren, gevolgd door diabetes, tabaksgebruik, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Door obesitas gaan 47 procent meer levensjaren verloren dan door roken.

Vijftien jaar geleden zou tabak deze rangschikking hebben aangevoerd. Maar de vele antirookcampagnes werpen hun vruchten af, zeggen de onderzoekers.

"Veranderbare gedragsrisicofactoren hebben een substantiële impact op de sterftecijfers in de VS", zegt hoofdauteur Glen Taksler van de Cleveland Clinic. "Deze voorlopige resultaten vestigen opnieuw de aandacht op het belang van gewichtsverlies, diabetesbeheer en gezond eten bij de Amerikaanse bevolking."

(IPS)

Obesitas leidt tot bijna de helft meer verloren levensjaren door vroegtijdig overlijden dan tabak, berekenden onderzoekers van de Cleveland Clinic en de New York University School of Medicine.Ze bestuderen hiervoor gezondheidsgegevens van de Amerikaanse bevolking uit 2014. Ze willen nagaan wat de impact van verschillende soorten risicogedrag op vroegtijdig overlijden was, uitgedrukt in vermijdbare verloren levensjaren. De eerste resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend.Obesitas leidt tot het grootste vermijdbare verlies van levensjaren, gevolgd door diabetes, tabaksgebruik, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Door obesitas gaan 47 procent meer levensjaren verloren dan door roken.Vijftien jaar geleden zou tabak deze rangschikking hebben aangevoerd. Maar de vele antirookcampagnes werpen hun vruchten af, zeggen de onderzoekers."Veranderbare gedragsrisicofactoren hebben een substantiële impact op de sterftecijfers in de VS", zegt hoofdauteur Glen Taksler van de Cleveland Clinic. "Deze voorlopige resultaten vestigen opnieuw de aandacht op het belang van gewichtsverlies, diabetesbeheer en gezond eten bij de Amerikaanse bevolking."(IPS)