Dat we veel persoonskenmerken kunnen aflezen uit het DNA wisten we al, maar onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC (Rotterdam) hebben nu ook aangetoond dat extreme lichaamslengte uit bepaalde DNA-varianten kan worden afgeleid.

De kleur van de ogen, de haarkleur en zelfs de leeftijd kan nu al met 90 procent zekerheid worden voorspeld aan de hand van DNA-stalen. Nu kan men echter ook, via het DNA, met 75 procent zekerheid voorspellen of iemand extreem lang zal worden.

Voeding en leefomstandigheden

Een deel van de lichaamslengte heeft te maken met voeding en leefomstandigheden, maar een deel ligt ook duidelijk vast in het DNA.

De vondst van de Rotterdamse wetenschappers is vooral belangrijk voor kinderen die extreem lang dreigen te worden. Een te lange lichaamslengte kan immers op latere leeftijd voor allerlei fysieke en psychische klachten zorgen. Door DNA-onderzoek zou men veel vroeger met groei beperkende behandelingen kunnen beginnen waardoor de 'schade' beperkt kan worden.

Bron: de Apotheker

Dat we veel persoonskenmerken kunnen aflezen uit het DNA wisten we al, maar onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC (Rotterdam) hebben nu ook aangetoond dat extreme lichaamslengte uit bepaalde DNA-varianten kan worden afgeleid.De kleur van de ogen, de haarkleur en zelfs de leeftijd kan nu al met 90 procent zekerheid worden voorspeld aan de hand van DNA-stalen. Nu kan men echter ook, via het DNA, met 75 procent zekerheid voorspellen of iemand extreem lang zal worden.Een deel van de lichaamslengte heeft te maken met voeding en leefomstandigheden, maar een deel ligt ook duidelijk vast in het DNA. De vondst van de Rotterdamse wetenschappers is vooral belangrijk voor kinderen die extreem lang dreigen te worden. Een te lange lichaamslengte kan immers op latere leeftijd voor allerlei fysieke en psychische klachten zorgen. Door DNA-onderzoek zou men veel vroeger met groei beperkende behandelingen kunnen beginnen waardoor de 'schade' beperkt kan worden.Bron: de Apotheker