Discriminatie doet hiv-patiënt zorg mijden

© Reuters

Discriminatie en stigma leiden ertoe dat mensen die besmet zijn met hiv gezondheidszorg mijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat grotendeels gebaseerd is op cijfers uit ontwikkelingslanden.

Mensen mijden zorgverleners omdat ze bang zijn dat hun status niet geheim gehouden wordt, of uit angst voor discriminatie. Uit het gisteren verschenen rapport (pdf) van UNAIDS, het programma van de Verenigde Naties dat de wereldwijde reactie op de hiv/aidsepidemie moet coördineren, blijkt dat die angst niet ongegrond is.

In negentien landen die volledige gegevens hierover aanleverden, bleek dat gemiddeld één op de vier mensen met hiv te maken heeft gehad met een vorm van discriminatie in de gezondheidszorg. In deze negentien landen woonde in 2016 ongeveer 23 procent van het geschatte aantal hiv-geïnfecteerden.

In negentien landen die volledige gegevens hierover aanleverden, bleek dat gemiddeld één op de vier mensen met hiv te maken heeft gehad met een vorm van discriminatie in de gezondheidszorg.

‘Irrationele angst voor hiv-infecties en een negatieve beoordeling van mensen met hiv bestaan nog steeds, ondanks tientallen jaren van voorlichtingscampagnes’, zegt UNAIDS in het rapport. In landen waar programma’s zijn opgezet om stigma en discriminatie te bestrijden en preventie te bevorderen, wordt echter wel vaker getest en behandeld.

Tot de landen waar veel zorgmijders wonen, behoren Laos, Nigeria, Jemen en Tadzjikistan. Tussen 35 en 40 procent van hiv-geïnfecteerden in deze landen zei recentelijk een kliniek te hebben gemeden vanwege zijn of haar hiv-status.

Tot de landen met de minste zorgmijders horen Tanzania, Zimbabwe, Malawi en Swaziland. Daar zag 4 tot 8 procent van de hiv-geïnfecteerden af van een bezoek een een kliniek uit angst voor stigma of discriminatie.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van beschikbare gegevens over de periode 2011 tot en met 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content