Het lijkt tegen elke logica in te zijn, maar volwassen diabeten met een normaal gewicht blijken minder lang te leven dan diabeten met overgewicht. Belangrijk detail: het gaat om het gewicht op het moment dat de diagnose van diabetes wordt gesteld.Het onderzoek verscheen vorige maand in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Een team van onderzoekers bekeek vijf studies op lange termijn die werden uitgevoerd tussen 1990 en 2011. Ze selecteerden wel heel duidelijk de populatie: het moest gaan om diabetespatiënten die ouder waren dan 40 jaar, die geen enkele hart- of vaataandoening hadden en bij wie het gewicht in BMI op het moment van de diagnose van diabetes was vastgelegd.

Mortaliteit

De totale studie bevatte 2.625 patiënten. Het aantal overlijdens (totale mortaliteitsratio) bedroeg 284,8 per 10.000 persoonsjaren bij de groep met een normaal gewicht tegenover 152,1 per 10.000 persoonsjaren in de groep met overgewicht.

Belangrijk daarbij is wel dat de onderzoekers alle patiënten die overleden waren na een cardiovasculair accident (hartaanval, hartaderbreuk....) afzonderlijk hebben opgelijst en niet hebben meegeteld bij de zogenaamde 'winst' bij dikkere patiënten. Als ze de groep van patiënten die gestorven waren door een cardiovasculaire aandoening gingen opdelen in 'normale patiënten' en 'patiënten met overgewicht' was er geen verschil. Om dus samen te vatten: dikkere patiënten hebben een langere levensverwachting, maar niet als het gaat om het risico op overlijden door een cardiovasculaire aandoening.

Genetisch

De onderzoekers vermoeden nu dat de hogere mortaliteit bij de groep diabeten met een gewoon gewicht ligt aan een genetisch profiel dat hen kwetsbaarder voor overlijden maakt.

Désirée De Poot

Bron: Medisch contact.nl

Het lijkt tegen elke logica in te zijn, maar volwassen diabeten met een normaal gewicht blijken minder lang te leven dan diabeten met overgewicht. Belangrijk detail: het gaat om het gewicht op het moment dat de diagnose van diabetes wordt gesteld.Het onderzoek verscheen vorige maand in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA. Een team van onderzoekers bekeek vijf studies op lange termijn die werden uitgevoerd tussen 1990 en 2011. Ze selecteerden wel heel duidelijk de populatie: het moest gaan om diabetespatiënten die ouder waren dan 40 jaar, die geen enkele hart- of vaataandoening hadden en bij wie het gewicht in BMI op het moment van de diagnose van diabetes was vastgelegd. Mortaliteit De totale studie bevatte 2.625 patiënten. Het aantal overlijdens (totale mortaliteitsratio) bedroeg 284,8 per 10.000 persoonsjaren bij de groep met een normaal gewicht tegenover 152,1 per 10.000 persoonsjaren in de groep met overgewicht. Belangrijk daarbij is wel dat de onderzoekers alle patiënten die overleden waren na een cardiovasculair accident (hartaanval, hartaderbreuk....) afzonderlijk hebben opgelijst en niet hebben meegeteld bij de zogenaamde 'winst' bij dikkere patiënten. Als ze de groep van patiënten die gestorven waren door een cardiovasculaire aandoening gingen opdelen in 'normale patiënten' en 'patiënten met overgewicht' was er geen verschil. Om dus samen te vatten: dikkere patiënten hebben een langere levensverwachting, maar niet als het gaat om het risico op overlijden door een cardiovasculaire aandoening. Genetisch De onderzoekers vermoeden nu dat de hogere mortaliteit bij de groep diabeten met een gewoon gewicht ligt aan een genetisch profiel dat hen kwetsbaarder voor overlijden maakt. Désirée De PootBron: Medisch contact.nl