Digitale puberteit begint al op 10 jaar

Laptop verplicht in kwart van Vlaamse middelbare scholen © belga

Kinderen belanden al op 10-jarige leeftijd, dus voor ze naar de middelbare school gaan, in de online wereld van jongeren en volwassenen. Hun digitale puberteit begint al voor de derde graad van het lager onderwijs. Dat blijkt uit Apestaartjaren, het tweejaarlijkse onderzoek van Mediawijs, Mediaraven en MICT naar de digitale leefwereld van kinderen en jongeren.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf 10-jarige leeftijd actief zijn in de online wereld van jongeren en volwassenen, hoewel ze op die leeftijd strikt genomen nog niet op sociale media mogen. Ze mogen officieel pas vanaf hun 13de verjaardag een account aanmaken op sociale media. ‘Dat betekent dat ze al op jonge leeftijd profiteren van de vele voordelen die digitale media te bieden hebben, maar evenzeer dat ze ook met de minder leuke dingen in aanraking komen’, benadrukt onderzoekster Hadewijch Vanwynsberghe.

‘Daarbij blijkt een eerste eigen smartphone een belangrijke trigger om de digitale puberteit in te luiden.’ Het blijkt dat kinderen die smartphone al krijgen wanneer ze gemiddeld 8 jaar en 4 maanden oud zijn. Dat is een jaar vroeger dan in 2020. De onderzoekers vermoeden dat corona z’n stempel heeft gedrukt op het mediagebruik van kinderen en jongeren. ‘Zo is de laptop een stuk populairder, ook voor vrijetijdsactiviteiten. Waarschijnlijk zit het afstandsonderwijs daar voor iets tussen. Ook hebben sociale media als TikTok en chat-apps als WhatsApp een flinke boost gekregen’, legt Vanwynsberghe uit.

Aan de Apestaartjarenstudie namen 3.699 kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar deel. Kinderen kregen vanaf de tweede graad lager onderwijs voor het eerst dezelfde vragenlijsten als jongeren, wat volgens de onderzoekers vergelijken een pak eenvoudiger maakte. Aan deze editie namen ook leerlingen van het buitengewoon onderwijs deel. Bovendien werden de cijfers verzameld tijdens de coronacrisis.

Partner Content