"Pasta, aardappelen en brood zijn dikmakers. Koolhydraten zijn ongezond. Als je wil diëten, mag je plots niets meer eten", steekt Nathalie Antonis van de VBVD van wal. "Het is maar een fractie van de beweringen waarmee we dagelijks om de oren worden geslagen. 'Mythes' die we best met een korreltje zout nemen."

Aardappelen zijn best oké

Die mythes zijn het thema van de Week van de Diëtist 2016. "Want diëten is veel meer dan 'lijnen', het is aangepast voedingsadvies op maat", aldus Antonis. Zo is er volgens de VBVD de mythe dat aardappelen dikmakers zijn. "Aardappelen zijn best oké, zolang ze maar ingepast worden in een evenwichtig voedingspatroon. Zwart-witdenken is uit den boze, een diëtist bekijkt steeds het totaalplaatje", zegt Saskia De Leu van de vereniging.

Onder de slogan "Nonsens! Laat je niks wijsmaken, vraag raad aan je diëtist" wordt op 14 maart de campagneweek afgetrapt. Meer dan 250 diëtisten organiseren tijdens die week in Vlaanderen en Brussel acties om mensen te laten kennismaken met een professionele diëtist. Met dit thema willen de beroepsdiëtisten een antwoord bieden op voedingsmythes die ons dagelijks vanuit alle mogelijke kanalen bereiken.

'Voeding is tegenwoordig een hype'

"Voeding is een wetenschap, maar voor velen tegenwoordig ook een hype", legt Antonis uit. "Zo beloven fruitsapjes de zogezegde eeuwige jeugd en zorgen combinatiediëten dan weer voor een spectaculair gewichtsverlies. Niets is echter minder waar. Daarom willen we iedereen op een wetenschappelijk onderbouwde manier wegwijs maken in de wereld van de gezonde voeding en komaf maken met al die mythes."

De campagne wordt afgetrapt op maandag 14 maart met een sensibiliseringsactie in enkele grote stations, waaronder Antwerpen-Centraal, Leuven, Brussel-Noord, Hasselt en Gent. Reizigers krijgen er tussen 7 en 9 uur een zakje krielaardappelen. (Belga/NSK)

"Pasta, aardappelen en brood zijn dikmakers. Koolhydraten zijn ongezond. Als je wil diëten, mag je plots niets meer eten", steekt Nathalie Antonis van de VBVD van wal. "Het is maar een fractie van de beweringen waarmee we dagelijks om de oren worden geslagen. 'Mythes' die we best met een korreltje zout nemen."Aardappelen zijn best okéDie mythes zijn het thema van de Week van de Diëtist 2016. "Want diëten is veel meer dan 'lijnen', het is aangepast voedingsadvies op maat", aldus Antonis. Zo is er volgens de VBVD de mythe dat aardappelen dikmakers zijn. "Aardappelen zijn best oké, zolang ze maar ingepast worden in een evenwichtig voedingspatroon. Zwart-witdenken is uit den boze, een diëtist bekijkt steeds het totaalplaatje", zegt Saskia De Leu van de vereniging.Onder de slogan "Nonsens! Laat je niks wijsmaken, vraag raad aan je diëtist" wordt op 14 maart de campagneweek afgetrapt. Meer dan 250 diëtisten organiseren tijdens die week in Vlaanderen en Brussel acties om mensen te laten kennismaken met een professionele diëtist. Met dit thema willen de beroepsdiëtisten een antwoord bieden op voedingsmythes die ons dagelijks vanuit alle mogelijke kanalen bereiken.'Voeding is tegenwoordig een hype'"Voeding is een wetenschap, maar voor velen tegenwoordig ook een hype", legt Antonis uit. "Zo beloven fruitsapjes de zogezegde eeuwige jeugd en zorgen combinatiediëten dan weer voor een spectaculair gewichtsverlies. Niets is echter minder waar. Daarom willen we iedereen op een wetenschappelijk onderbouwde manier wegwijs maken in de wereld van de gezonde voeding en komaf maken met al die mythes."De campagne wordt afgetrapt op maandag 14 maart met een sensibiliseringsactie in enkele grote stations, waaronder Antwerpen-Centraal, Leuven, Brussel-Noord, Hasselt en Gent. Reizigers krijgen er tussen 7 en 9 uur een zakje krielaardappelen. (Belga/NSK)