Dieetgoeroes en voedingsevangelisten verzieken de boel

Wereldwijd zijn er ruim 16 miljoen voedingsdeskundigen, maar dieetgoeroes en voedingsevangelisten krijgen de vrije baan met onzin allerhande.

Tijd voor die voedingswetenschappers om die onzin te corrigeren, stelt Frans Kok. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, geeft hij toe.

Frans Kok, prof aan de Nederlandse universiteit van Wageningen en een internationale autoriteit op gebied van menselijke voeding en gezondheid realiseert zich dat het onbegonnen werk is om op alle foute berichten rond voeding te reageren. Maar de ergste uitwassen mogen voedingswetenschappers niet zonder commentaar laten voorbijgaan.

Als voorbeelden noemde Kok het dieet van de Franse dokter Dukan en de Voedselzandloper, een publicatie van de Belgische arts Kris Verburg die onder meer stelt dat witte thee rimpels voorkomt en goed is voor hart- en vaatziekten.

Denigrerend
Kok heeft een punt. De commentaar van verschillende voedingswetenschappers op de Voedselzandloper, enkele maanden geleden, was zelden to-the-point. De meesten maakten er zich vanaf met wat algemeen denigrerend commentaar en gaven de indruk dat ze het boek niet eens gelezen hadden. Dat werd door heel wat mensen, terecht, niet gepikt.

Verburgh vroeg zelf om de discussie op een wetenschappelijk niveau te houden, eveneens zeer terecht. Op die vraag wilde blijkbaar niemand ingaan.

Wie echter ook maar enkele pagina’s in de Voedselzandloper doornam, had onmiddellijk munitie te over om de stellingen van Verburgh te weerleggen. Lees er het stuk dat we hierover brachten, nog maar eens op na.
Verburgh slingert verwijten in het rond en schildert anderen af als bedriegers, terwijl hijzelf de waarheid in pacht lijkt te hebben. Hij is hiermee niet kritisch voor zijn eigen uitspraken, een eerste wet voor elke wetenschapper. Hij stelt zich bijgevolg zelf op als een voedingsgoeroe, een verschijnsel waarin hij zich in het begin van zijn boek fel tegen afzet.

Teveel stoorzenders Tegen dit verschijnsel trok Kok stevig van leer in zijn voordracht “Verslikken we ons in de voeding?” voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

“Er zijn veel zenders van informatie over voeding die selectief en fout shoppen in de wetenschappelijke literatuur. De goeroes en evangelisten vallen opvallend vaak in de categorie artsen en psychologen die niet in de voedingsleer zijn opgeleid”, aldus Kok.

Nog volgens Kok brengen “dieetgoeroes en voedingsevangelisten” de consument in verwarring en bezorgen zij de voedingswetenschap een slechte naam. Media-aandacht voor bijvoorbeeld rauw voedsel, het paleo-dieet en ‘obesitasbacteriën leiden af van het werkelijke belang van gezonde voeding.

Voedingsonderzoek is een complexe materie, stelt Kok. Voor simplistische boodschappen is er geen plaats.

Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content