Diabetesmedicijn lokt mogelijk kanker uit

Tienduizenden Belgen met diabetes nemen een geneesmiddel dat mogelijk het risico op alvleesklierkanker verhoogt.

Dat schrijft De Standaard. Het gerenommeerde vakblad Britisch Medical Journal luidt de alarmbel. “De farmabedrijven hebben geen kritische veiligheidsstudies uitgevoerd en de overheden vroegen er niet naar”, klinkt het.

De vakwereld was laaiend enthousiast toen de zogenaamde ‘incretine mimetica’ op de markt kwamen, een nieuwe groep geneesmiddelen voor patiënten met diabetes type 2.

Britisch Medical Journal verwijst echter naar enkele studies die de geneesmiddelen in verband brengen met een verhoogd risico op alvleesklierkanker. In België nemen tienduizenden mensen de middelen met onder meer de merknamen Byetta, Janumet en Januvia.

‘We mogen niet hysterisch doen’

“10 tot 20 procent van mijn patiënten met diabetes type 2 neemt incretine mimetica”, zegt Luc Van Gaal, diensthoofd endocrinologie aan het UZ Antwerpen. “Voor hen is de kans op een gevaarlijke glucosedip veel kleiner dan wanneer ze insuline zouden kunnen krijgen.

Het Amerikaanse FDA en het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) hebben aangekondigd dat ze de risico’s van de incretine mimetica opnieuw zullen onderzoeken.

Luc Van Gaal hoopt dat de geneesmiddelen na een nieuwe kosten-batenanalyse hun toelating niet verliezen. “De middelen werken bij veel patiënten heel goed. Bovendien zitten ze in de pijplijn om ook tegen andere aandoeningen te worden ingezet.”

Volgens Chantal Mathieu, professor endocrinologie aan het UZ Leuven en expert bij EMA, zullen bij de nieuwe afweging de baten van de incretine mimetica blijven overwegen op de risico’s. “We spreken waarschijnlijk maar van een klein verhoogd risico op kanker”, stelt ze. “Daarover mogen we niet hysterisch doen.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content