Nieuwssite Time.com trommelde psychologe Barbara Frederickson op om een antwoord te bieden op de prangende vraag: hoe wordt een mens gelukkig? Frederickson is experte in het laten floreren van persoonlijkheden en probeert verschillende manieren aan te brengen waarop we positieve emoties in ons leven kunnen laten.

2-1 is niet genoeg

Want, zo vindt de experte, het is belangrijker om positieve emoties te ervaren dan om negatieve uit ons leven te bannen. En zo ontdekte ze het belang van de 3-tot-1-ratio, die erop wijst dat we drie positieve emoties moeten ervaren voor elk negatief gevoel als we willen vooruitkomen.

Uit haar onderzoek blijkt echter, dat de meesten onder ons slechts twee positieve ervaringen per negatief gevoel hebben. Voldoende om de dag mee door te komen, maar niet genoeg om echt gelukkig te worden, meent Frederickson.

Bij een enquête die de psychologe bij 188 universiteitsstudenten voerde, bleken 45 studenten die 'welvarende' mentale gezondheid volgens de 3-tot-1-ratio te hebben, of zo'n 23 procent. Dat lijkt weinig, maar andere studies zo schrijft Time.com, gaven aan dat ongeveer 20 procent van de Amerikanen op die manier 'gelukkig' leven.

Goede relaties

Gelijkaardigde patronen van evenredigheid en geluk werden ook binnen relaties ontdekt. Een vlotte relatie in stand houden zou volgens een 5-tot-1-ratio moeten lukken. John Gottmann van de Universiteit van Washington besloot uit een onderzoek dat koppels met een ratio lager dan vijf positieve interacties per negatieve interactie, voorbestemd zijn om te scheiden, aldus Time.com.

En de 5-tot-1-ratio lijkt haast een basisbehoefte van primaten te worden. Zo meldt Time.com dat de magische gelukverhouding ook bij apen voorkomt. Tot slot lijkt de ratio te wijzigen naar gelang de band met de persoon. Voor wie heel dicht bij u staat - zoals uw ouders, zal u een slecht moment met minder positieve varianten moeten compenseren dan iemand die verder van u af staat - zoals uw schoonmoeder.

Nieuwssite Time.com trommelde psychologe Barbara Frederickson op om een antwoord te bieden op de prangende vraag: hoe wordt een mens gelukkig? Frederickson is experte in het laten floreren van persoonlijkheden en probeert verschillende manieren aan te brengen waarop we positieve emoties in ons leven kunnen laten.Want, zo vindt de experte, het is belangrijker om positieve emoties te ervaren dan om negatieve uit ons leven te bannen. En zo ontdekte ze het belang van de 3-tot-1-ratio, die erop wijst dat we drie positieve emoties moeten ervaren voor elk negatief gevoel als we willen vooruitkomen.Uit haar onderzoek blijkt echter, dat de meesten onder ons slechts twee positieve ervaringen per negatief gevoel hebben. Voldoende om de dag mee door te komen, maar niet genoeg om echt gelukkig te worden, meent Frederickson.Bij een enquête die de psychologe bij 188 universiteitsstudenten voerde, bleken 45 studenten die 'welvarende' mentale gezondheid volgens de 3-tot-1-ratio te hebben, of zo'n 23 procent. Dat lijkt weinig, maar andere studies zo schrijft Time.com, gaven aan dat ongeveer 20 procent van de Amerikanen op die manier 'gelukkig' leven.Gelijkaardigde patronen van evenredigheid en geluk werden ook binnen relaties ontdekt. Een vlotte relatie in stand houden zou volgens een 5-tot-1-ratio moeten lukken. John Gottmann van de Universiteit van Washington besloot uit een onderzoek dat koppels met een ratio lager dan vijf positieve interacties per negatieve interactie, voorbestemd zijn om te scheiden, aldus Time.com.En de 5-tot-1-ratio lijkt haast een basisbehoefte van primaten te worden. Zo meldt Time.com dat de magische gelukverhouding ook bij apen voorkomt. Tot slot lijkt de ratio te wijzigen naar gelang de band met de persoon. Voor wie heel dicht bij u staat - zoals uw ouders, zal u een slecht moment met minder positieve varianten moeten compenseren dan iemand die verder van u af staat - zoals uw schoonmoeder.