Deze producten bevatten (bijna) meer suiker dan dagelijks aanbevolen wordt

© iStock

Yoghurt is gezond, net als fruit. Maar wanneer je vooraf bereide fruityoghurt koopt (al dan niet met ontbijtgranen), kan je wel eens bedrogen uitkomen. Wij troffen uitschieters aan die 22 gram suiker per portie bevatten. Elk potje is natuurlijk anders, dus lees het etiket goed. Wie echt zeker wil zijn, eet natuuryoghurt met versgesneden fruit.

Je verwacht het misschien niet, maar ook in zout smakende producten kunnen verborgen suikers zitten. Een gewone hamburger van Mc Donald’s bevat 6,6 gram. Bestel je daarentegen een Italian Salad (6,8 g) met een Big Mac (8,7 g), frietjes (0,4 g voor een medium portie) en een bakje ketchup (7,4 g), dan heb je je zes aanbevolen eetlepels suiker al zo goed als binnen voor die dag.

Wat gedroogde abrikoos ’s morgens bij die yoghurt klinkt wel gezond, maar is het niet echt. Ze bevatten ook wel veel vezels, waardoor de suikers langzaamaan worden opgenomen door je lichaam, maar toch is het geen goed idee er kilo’s van te eten. Een portie van 30 gram bevat 10 gram suiker. Voor pruimen is dat 11,5 gram. Voor dadels 18. U snapt het wel.

Granola is dan misschien wel dé ontbijthype van het moment, toch is de knapperige mengeling niet altijd even goed voor je gezondheid. Afhankelijk van het recept kan het gemakkelijk 15 gram suikers bevatten, al kwamen we ook merken tegen waarbij u 24 gram per portie binnen krijgt.

De grote boosdoener bij voeding in blik en brik is vaker zout dan suiker, maar toch zijn er een aantal producten die er erg veel bevatten. Een portie bonen in tomatensaus bij het ontbijt zorgt bij het begin van de dag al voor een suikerpiek, want ze bevatten maar liefst 5 gram suikers. Passata bevat algauw 4 gram per portie en tomatensoep uit brik 8 gram per portie. Ook in poedervorm zijn soepen vaak niet zo onschuldig.

U zal ons niet gauw betrappen op een slecht woord over havermout, maar denk wel gerust twee maal na voor u in de winkel de instant-varianten in uw karretje laadt. Die bevatten per portie algauw 14 gram suiker.

Dat fris- en sportdrank veel suiker bevat, weet u al, maar zelfs fruitsap barst ervan. Ook als u het vers perst en meteen opdrinkt. Beter is om die sinaasappels gewoon op te eten in plaats van te persen: zo krijgt u behalve de suikers ook vezels binnen, waardoor de suikers trager worden opgenomen. Hetzelfde geldt helaas ook voor smoothies.

Let op voor hippe ijsthee, water ‘met een smaakje’ en vitaminewater, want vaak zijn het eigenlijk goed vermomde frisdranken. Een groot glas ervan staat gelijk aan vijf à zes eetlepels suiker. Hetzelfde geldt voor kokoswater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content