Deze eenvoudige wiskundige formule is voldoende om een gelukkig koppel te zijn

Geluk in de liefde blijkt een rekenkundige kwestie te zijn. Om gelukkig te blijven als koppel moet je de volgende wiskundige formule toepassen.

Rebecca Shankland, docente psychologie aan de Universiteit van Grenoble, schreef een boek over gelukkige koppels. Waarom blijven sommigen goed overeenkomen terwijl anderen daar systematisch in falen?

Het echte geheim van het echtelijk geluk ligt niet in een goed gevulde bankrekening of in complexe psychologie. Het zou gebaseerd zijn op een zeer eenvoudig principe dat erin bestaat een dynamiek te creëren die vermijdt dat de negatieve gevoelens die je tegenover elkaar kan hebben de oorspronkelijke band teniet doet.

Om daarin te slagen, moet je enkel een wiskundige formule toepassen. Om gelukkig te blijven als koppel, moet de proportionele verhouding tussen positieve en negatieve wisselwerkingen 5 à 6 positieve interacties voor één negatieve actie bedragen. Simpleweg geven en nemen is dus niet voldoende.

Om een gevoel van welbevinden te bewaren in het koppel is het ook belangrijk dat er dagelijks drie positieve emoties voor één negatieve zijn. Aangezien alle emoties en interacties niet allemaal even intens zijn, gaat het vooral om het idee. Als je dus van plan bent jezelf te verlagen tot één of andere gemene uiting, zullen er vijf à zes liefkozende woorden of gebaren nodig zijn om het geheel terug in evenwicht te brengen. Blijkt ook dat de houding van de partners tegenover goed nieuws bijna belangrijker is dan hun reacties in moeilijke momenten.

Volgens het boek is het ook niet omdat je een gelukkig koppel bent, dat er daarom geen spanningen zijn. Enkel de gelukkigere koppels zouden erop waken “emotioneel intelligenter” te zijn door bijvoorbeeld ’s morgens geen afscheid te nemen zonder te weten wat de andere die dag gaat doen of door ’s avonds bij het thuiskomen een ontspannend gesprek te hebben. Gelukkige koppels hebben ook minstens 5 minuten fysiek contact per dag en minstens één gemeenschappelijke activiteit per week.

De positieve psychologie en de 5 sleutels tot geluk

De positieve psychologie, ook wel ook gelukspsychologie genoemd, ontstond in 1999 in de Verenigde Staten, toen professor Martin Seligman, op dat moment voorzitter van de Amerikaanse psychiatrievereniging, besliste zijn fondsen niet aan zieken te besteden maar aan studies over wat de gezonde mens nog gelukkiger kan maken. Zijn revolutionaire idee heeft tot resultaten geleid. In haar boek over de beweging zet Rebecca Shakland dan ook vijf sleutels voor menselijk geluk op een rij, voor mensen met of zonder een relatie.

– Het vermogen om van het leven te genieten ontwikkelen, meer positieve dan negatieve emoties beleven. Het goede nieuws is dat je dat kan leren en ontwikkelen.

– Zich aanpassen aan de gebeurtenissen in het leven, zoals tegenslag en stress.

– Tot een emotioneel evenwicht komen waar je zowel je positieve als negatieve emoties onder controle hebt

– Tot een sociale groep behoren

– Waken over een spiritueel welbevinden dat volgens Rebecca Shakland overeenkomt met “het gevoel deel uit te maken van een grotere werkelijkheid en een zin aan het leven te vinden”. Dat laatste is niet noodzakelijk mystiek. Zich op de opvoeding van de kinderen toespitsen of een passie hebben past bijvoorbeeld helemaal in die optiek. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content