De voordelen van kietelen

© Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Kietelen is een speelse vorm van intimiteit die meer aandacht verdient. Kleine kinderen vragen er vaak zelf naar. Partners kunnen ook zonder moppenkennis samen lachen.

Kleine kinderen worden graag gekieteld door hun mama op papa. Kietelen is een speelse manier van lichamelijk contact en naast knuffelen zowat het enige dat een volwassene kan bedenken om zijn kind ongedwongen aan te raken. De behoefte aan nabijheid, aan vreugde en samen lachen, leeft overigens heel sterk bij kinderen. Onbewust is de vraag om te worden gekieteld dan ook meer dan een spel. Vaak blijven ouders hun kinderen jarenlang kriebelen, soms tot in de vroege tienerjaren.

Verrassingseffect

Luidens de definitie is kietelen het prikkelen van gevoelige stukken huid door middel van licht aanraken. De meest gevoelige plaatsen zijn voeten, knieën, middel, nek, onderarmen en handen. Waarom we daarbij kronkelen van het lachen, de ene al wat meer dan de andere, heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de bewegingen. Om die reden kunnen we ons zelf niet kietelen: het verrassingseffect valt weg. De kleine hersenen voorspellen de gevolgen van al onze bewegingen.

Wanneer we weten wat er zal gebeuren, vergeet het brein de bewegingen en ontstaan er geen verdere prikkels. Weten we dat niet, dan zenden de kleine hersenen wel signalen uit waardoor we ons verweren in de lach schieten. Toch voor even. Als het kietelen blijft doorgaan, wordt het een marteling en voelen we ons uitgeput. Roept je kind dat je moet stoppen, en blijf je toch doorgaan, dan zal het juist angstig worden en proberen te ontkomen. Romeinen gebruikten kietelen als een subtiele vorm van marteling. Het slachtoffer werd gekneveld en een geit likte de voetzolen tot ze letterlijk openlagen.

Er zijn ook tijden geweest waarin kietelen gebruikt werd als een vorm van vernedering: de veroordeelde werd aan een schandpaal vastgebonden en iedere passant kon hem kietelen.

Tegen verzuring

Kietelen komt niet alleen voor tussen ouders en kinderen. Ook broers en zussen kietelen elkaar vaak, om zich te verdedigen of te voorkomen dat de ander iets doet. Het is een gezond alternatief voor geweld. Kietelen is ook een frequent verschijnsel in partnerrelaties, soms als onderdeel van het voorspel. De Amerikaanse professor psychologie Robert Provine deed onderzoek naar kietelen en kwam tot volgende bevindingen. We kietelen steeds minder naarmate we ouder worden, meer nog we lachen veel te weinig.

In zijn boek ‘Laughter: A Scientific Investigation’ beschrijft professor Provine het positief klimaat dat koppels creëren door samen te lachen. Niet door elkaar billenkletsers te vertellen. Ook niet door naast elkaar op de bank te zitten voor een grappige film. Wie een verzuurde relatie nieuw leven wil inblazen, moet de volgende ouderwetse methode eens uitproberen: kietel je partner. Kietelen is de simpelste manier om samen te lachen. Zonder moppenkennis. Beginnende discussies kan je ook proberen ontmijnen door de andere te kietelen in plaats van de deur hard dicht te slaan. Kietelen lost de problemen niet op, maar laat wel toe ze in een ander perspectief te plaatsen. Meer nog, kietelen stimuleert de zin in seks. Kriebelen en gekriebeld worden onderstreept de intimiteit in relaties, tussen ouders en kinderen, partners, broers en zussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content