Dé wintertip: stook uw bruin vet op

© getty images
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Wist u dat u dat er in uw lichaam een innerlijk kacheltje schuilt? Bruin vet. Meer nog: u kunt dit soort vet trainen.

Dieren kunnen zich na een lange winterslaap erg snel opwarmen dankzij een intern ‘warmtefabriekje’. In ijltempo zet het vet en suikers om in warmte. Ook de mens heeft zo’n innerlijk kacheltje. Bruin vet is een orgaan dat vooral tussen de schouderbladen en de nek zit. Het is een mix van wit vet en spieren. Maar vooral: het verbrandt een grote hoeveelheid calorieën tot pure warmte in plaats van tot calorierijke stofjes. Per gewichtseenheid produceert bruin vet zelfs 300 keer meer warmte dan om het even welk ander weefsel in ons lichaam.

Dat verklaart waarom mensen die een iets hogere lichaamstemperatuur dan gemiddeld hebben, meer energie verbranden en dus ook minder makkelijk dik worden. Het bruinvetkacheltje verbetert ook de suiker- en insulinegevoeligheid, en beschermt tegen hoge bloeddruk en aderverkalking. U wilt er dus best zo veel mogelijk van hebben in uw lijf.

Helaas bevatten onze traditionele lovehandles en bierbuiken veel te veel van het ongezonde witte vetweefsel. Wit vet doet net het omgekeerde: het zorgt ervoor dat energie in het lichaam wordt opgeslagen.

Vooral baby’s hebben veel bruin vet. Ze hebben nog te weinig spieren die kunnen trillen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden (door te rillen maken spieren warmte aan). Wanneer de spiermassa vanaf de kindertijd toeneemt, en omdat we tegenwoordig in aangenaam warme huizen wonen, verdwijnen de bruine vetcellen langzaam uit het lichaam. Maar er is goed nieuws: recent onderzoek heeft aangetoond dat volwassenen bruin vet opnieuw kunnen aanmaken en activeren. Hoe? Vast staat dat een blootstelling aan koude bruin vet stimuleert. Daarnaast is er veelbelovend onderzoek naar de productie van bruine vetcellen via hormonen, medicijnen en voeding. Bij muizen is het zelfs al gelukt om wit vet, dat via liposuctie werd weggehaald, te transformeren tot bruin vet en opnieuw in het lichaam te brengen.

5 TIPS OM UW BRUINE VET TE TRAINEN

1. Stel uzelf bloot aan koudeprikkels door dagelijks enkele seconden koud te douchen of af en toe een koud bad te nemen.

2. Zet de verwarming een paar uurtjes per dag enkele graden lager (zo’n 17°C) zonder een trui aan te trekken.

3. Laat kinderen wat vaker zonder jas buiten spelen.

4. Sport buiten in plaats van in het fitnesscentrum en neem op koude dagen de fiets naar het werk.

5. Drink koffie (cafeïne), groene thee (catechine) en eet hete pepers (capsaïcines) om het bruine vet te activeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content