De strijd tegen darmaandoeningen boekt vooruitgang

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Bepaalde witte bloedcellen maken een switch van veroorzakers naar oplossers van darmverlamming

Chronische darmontstekingen hebben een genetische component: sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan andere. Gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven presenteert samen met een groot aantal collega’s in Nature een screening van de genetica van onder meer de ziekte van Crohn. Ze identificeerden 94 plekken op het genoom waarvan ze in grote lijnen de functie konden bepalen. Dikwijls kunnen wetenschappers wel genen aan ziektebeelden linken, maar weten ze niet wat de genen doen. De genetische kennis moet uitmonden in een efficiëntere aanpak van de ontstekingen.

Gastro-enteroloog Tom Holvoet van het UZ Gent en zijn collega’s melden in Gastroenterology dat ze een medicijn hebben ontwikkeld om de vorming van littekenweefsel op de darmwand van patiënten met vooral de ziekte van Crohn te bestrijden. Het medisch onderdrukken van de ontsteking heeft namelijk als neveneffect dat er littekenweefsel wordt gevormd. Tot voor kort kon dat uitsluitend operatief verwijderd worden, maar met de nieuwe behandeling zal een deel van die ingrepen niet meer nodig zijn.

Het team van gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens van het UZ Leuven werpt nieuw licht op het euvel van het tijdelijk verlammen van de darm na een buikoperatie. Er werd aangenomen dat een bepaald type van witte bloedcellen (monocyten) daar verantwoordelijk voor is, maar het onderzoek, gepubliceerd in Gut, wijst uit dat die cellen de verlamming net counteren. Ze maken blijkbaar een switch van veroorzakers naar oplossers van het probleem. Vraag is of de switch vervroegd kan worden, zodat verlamming minder frequent wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content