Mensen met een verlamming hebben steeds iemand nodig die hen helpt bij het uitoefenen van dagdagelijkse taken. Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in de Verenigde Staten hebben een technologie ontwikkeld om het leven van deze personen iets eenvoudiger te maken. Via een tongpiercing en een hoofdtelefoon slaagden ze erin verlamde patiënten de eigen rolstoel in beweging te laten zetten. Dat schrijft het magazine EOS.

De proefpersonen kregen een magnetisch knopje door de tong geboord, een soort tongpiercing, waardoor ze hun tong als een joystick kunnen gebruiken. Afhankelijk van de beweging van de tong, verandert het magnetische veld. In de wangen zitten sensoren die de beweging omzetten in commando's. De tong tegen de linkerwang houden, volstaat dus om de rolstoel naar links te doen bewegen.

Drie keer sneller

Tot nu toe werd het systeem getest door elf proefpersonen. Na afloop wilden ze allen hun oude systeem inruilen voor het nieuwe. Ze slaagden er namelijk in hun commando's drie keer sneller door te geven aan de rolstoel.

De onderzoekers willen de resultaten nu verder verfijnen zodat op termijn zelfs typen mogelijk zou worden met deze techniek. 'Het ultieme doel blijft om mensen met een ruggenmergletsel te genezen', klinkt het. (AVE)

Mensen met een verlamming hebben steeds iemand nodig die hen helpt bij het uitoefenen van dagdagelijkse taken. Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in de Verenigde Staten hebben een technologie ontwikkeld om het leven van deze personen iets eenvoudiger te maken. Via een tongpiercing en een hoofdtelefoon slaagden ze erin verlamde patiënten de eigen rolstoel in beweging te laten zetten. Dat schrijft het magazine EOS. De proefpersonen kregen een magnetisch knopje door de tong geboord, een soort tongpiercing, waardoor ze hun tong als een joystick kunnen gebruiken. Afhankelijk van de beweging van de tong, verandert het magnetische veld. In de wangen zitten sensoren die de beweging omzetten in commando's. De tong tegen de linkerwang houden, volstaat dus om de rolstoel naar links te doen bewegen. Tot nu toe werd het systeem getest door elf proefpersonen. Na afloop wilden ze allen hun oude systeem inruilen voor het nieuwe. Ze slaagden er namelijk in hun commando's drie keer sneller door te geven aan de rolstoel. De onderzoekers willen de resultaten nu verder verfijnen zodat op termijn zelfs typen mogelijk zou worden met deze techniek. 'Het ultieme doel blijft om mensen met een ruggenmergletsel te genezen', klinkt het. (AVE)