Marleen Finoulst

‘De “outing” van transgenders brengt ook nieuwe problemen met zich mee’

Marleen Finoulst Arts en journalist

Nu transgenderisme meer bespreekbaar wordt, lijkt de transgroep te groeien. Marleen Finoulst wijst op een nieuw probleem.

Als je als meisje geboren wordt, voel je je meestal ook meisje, kleed je je gewoonlijk als meisje en later als vrouw, ga je je ook zo gedragen en wordt van je verwacht dat je later op jongens valt. Wat meestal ook gebeurt. Van een jongetje worden ook stereotiepe gedragingen verwacht: competitie, haantjesgedrag, verliefd worden op een meisje, enzovoort. Onze sekse roept dus nogal wat verwachtingen op.

De ‘outing’ van transgenders brengt ook nieuwe problemen met zich mee.

Toch herkent niet iedereen zich in dat binaire mensbeeld: man of vrouw. Er zijn ook vrouwen die zich eigenlijk man voelen, mannen die zich als vrouw kleden, anderen die zich soms man en soms vrouw voelen. De innerlijke identiteit wil niet altijd samenvallen met de sekse. Je bent transgender als je innerlijk gevoel botst met je sekse. De transgroep is een brede groep. Het kan gaan om mensen die zich anders kleden dan de maatschappij verwacht (travestiet), mensen die zich man voelen in een vrouwenlichaam of omgekeerd vrouw in een mannenlichaam (transgenderist), of die zich nu eens mannelijk en dan weer vrouwelijk voelen (genderfluïde) of die via operatieve ingrepen en hormoonbehandelingen van geslacht wensen te veranderen (transseksueel). Transpersonen zijn niet altijd holebi’s. Daarover bestaat veel verwarring. Of je homo, lesbisch of bi bent, heeft met je seksuele geaardheid te maken – op wie je valt, met wie je vrijt – en niet met je genderidentiteit.

Nu transgenderisme meer bespreekbaar wordt, lijkt de transgroep te groeien. Moeilijk te zeggen of dat zo is, want er zijn zeer weinig gegevens over. Uit een bevraging in Nederland en Vlaanderen blijkt dat 0,7 procentvan de geboren mannen en 0,6 procent van de geboren vrouwen een incongruente genderidentiteit zouden hebben.

Toegepast op de Belgische bevolkingsgegevens zou het in ons land gaan om zo’n 30.000 Belgen. Dat zijn er veel meer dan zij die via medische ingrepen hun geslacht willen veranderen of die juridische stappen zetten om hun identiteitskaart aan te passen. Het Genderteam van UZ Gent meldde enkele jaren geleden al een spectaculaire toename van het aantal aanmeldingen, maar dat kan het gevolg zijn van de toegenomen media-aandacht.

De ‘outing’ van transgenders brengt ook nieuwe problemen met zich mee. In de competitiesport bijvoorbeeld. De internationale atletiekfederatie (IAAF) hanteert sinds 1 november een nieuwe richtlijn die ertoe moet leiden dat mannen alleen nog tegen mannen strijden en vrouwen alleen nog tegen vrouwen. Hoe leg je dat uit aan een transgender?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content