Frédérique Neys

De Olympische begeerte van verbetergeneeskunde

Frédérique Neys Fysiotherapeut en oprichtster van VIRTUS Clinic

Geen boeiender tijdperk als dat waar de gezondheidsrevolutie zich nu in bevindt, zegt Frédérique Neys van Move To Cure.

Hoe aanschouwen we de gezondheidszorg over 30 jaar? Ik beeld me een conversatie in tussen twee prille tachtigers en hun robot in een zorgtehuis. ‘Weet je nog welke vaderlijke invloed onze huisarts had? Meneer Doktoor was steeds beschikbaar voor het hele dorp. Weet je nog hoe we uren dienden te wachten in de wachtkamer? Als de veldslag met het virus nog gaande was, dan kreeg je in de wachtkamer zeker de genadeslag. Maar weet je ook nog wanneer de omschakeling naar robots werd gemaakt, toen deze accurater in staat waren om medicatie aan te passen en permanente zorg te verlenen?’

Argwaan als dierlijk instinct

Geen boeiender tijdperk als dat waar de gezondheidsrevolutie zich nu in bevindt

Fru0026#xE9;du0026#xE9;rique Neys

Geen boeiender tijdperk als dat waar de gezondheidsrevolutie zich nu in bevindt. Het contrast binnen 30 jaar zal groot zijn. Velen staan argwanend tegenover robots. Deze argwaan kan teruggebracht worden naar ons dierlijk instinct. Argwaan tegenover nieuwe stimuli is voor dieren een belangrijk overlevingsmechanisme. Bekend maakt bemind, herkenning levert ons cognitief gemak en daar houdt het brein van. Het is maar een kwestie van tijd. Van zodra robotica wijdverspreid en toegankelijker wordt zullen de bezwaren verdwijnen.

Robotica

In 2045 wil ik de keuze krijgen of ik behandeld word door een dokter of door een robot. Robots zullen naast de customer service ook de gezondheidszorg domineren. De chirurgische robotica is aan een sterke opmars bezig, maar ook in de zorgsector zullen robots zorgverleners perfect assisteren. Robots zijn instaat om met precisie een permanente zorg te verlenen. Lang is het niet meer wachten tot de patiënt de arts de deur toewijst en de robot omarmt. Als het op precisie aankomt, verkies ik de robot. Ook in de tuin domineert de robotgrasmaaier van mijn tuinman. Hij is snel, handig in gebruik en betrouwbaar ongeacht de stresssituatie waarin hij terecht komt. Alleen wanneer mijn buurman hem vergeet op te laden, gaat het licht uit en daar is dan de menselijke interactie weer. Die laatste zal het verschil maken.

Citius, altius, fortius

Naast robots maken tevens bionische implantaten hun opmars. Aan de hand van microprocessors die aangestuurd worden door de hersenen zijn bionische implantaten in staat om de functie van organen of andere lichaamsdelen te verbeteren of te optimaliseren. De super benen van Steve Austin uit ‘The Six Million Dollar Man’ worden realiteit. Citius, altius, fortius. Er schuilt een Olympische gedachte in het opzet van bionische implantaten. Als we in 2045 de keuze krijgen tussen arts of robot zal tevens de keuze mogelijk zijn tussen jouw benen of een bionisch exemplaar. Juli 2046: de eerste bionische spelen. Waarom niet? Ze zullen plaatsvinden in Silicon Valley, het Olympia van de bionische spelen. Als eerbetoon voor alle eHealth start-ups, eervol gesneuveld tijdens de technologische revolutie. Winnen met een natuurlijk paar benen zal moeilijk zijn. Iedereen zal bionische implantaten willen, slechts enkelingen zullen er aanvankelijk gebruik van maken. Het potentieel ervan is groot. Een bionisch oog, geheugenverbeteraars, neurologische implantaten tegen depressie of ter bevordering van spierkracht,… De ethische lijn tussen genezen en verbeteren zal flinterdun worden.

Het potentieel van de technologische revolutie in de medische wereld is nog niet half benut. Dit en de ruime toepassingsmogelijkheden maken investeren in deze technologie bijzonder geliefd. Het succes van deze revolutie ligt in het samenspel tussen de emotionele en rationele inbreng van mens en robot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content