De griepepidemie heeft ons land eindelijk achter zich gelaten. Het aantal nieuwe consultaties voor een griepachtig syndroom nadert de epidemische drempel, zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV)

De epidemie duurde dit seizoen twaalf weken en was dan ook uitzonderlijk lang. Ze bereikte haar hoogtepunt begin februari. "De griep duurde niet enkel lang, maar was ook intens, met op het hoogtepunt maar liefst 1.026 consultaties per 100.000 inwoners", aldus het WIV. Naar schatting werd tijdens deze epidemie 10 tot 15 procent van de Belgen getroffen door de griep.

Lange winter?

Hoewel de griep intens was, was ze niet ernstig, vervolgt het WIV. "Ons netwerk van ziekenhuizen signaleerde geen abnormale complicaties die te wijten waren aan de griep", aldus Françoise Wuillaume, epidemiologe van het WIV-ISP.

Het is nog niet duidelijk waarom de epidemie zo lang duurde. "Natuurlijk komt de hypothese van de lange winter in ons op. Het is echter nog te vroeg om deze hypothese te bevestigen, maar het WIV-ISP buigt zich over de vraag", zegt viroloog Steven Van Gucht nog.

Het WIV wijst er nog op dat het einde van de griepepidemie niet het einde van het griepseizoen betekent. (Belga/TE)

De griepepidemie heeft ons land eindelijk achter zich gelaten. Het aantal nieuwe consultaties voor een griepachtig syndroom nadert de epidemische drempel, zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) De epidemie duurde dit seizoen twaalf weken en was dan ook uitzonderlijk lang. Ze bereikte haar hoogtepunt begin februari. "De griep duurde niet enkel lang, maar was ook intens, met op het hoogtepunt maar liefst 1.026 consultaties per 100.000 inwoners", aldus het WIV. Naar schatting werd tijdens deze epidemie 10 tot 15 procent van de Belgen getroffen door de griep. Lange winter? Hoewel de griep intens was, was ze niet ernstig, vervolgt het WIV. "Ons netwerk van ziekenhuizen signaleerde geen abnormale complicaties die te wijten waren aan de griep", aldus Françoise Wuillaume, epidemiologe van het WIV-ISP. Het is nog niet duidelijk waarom de epidemie zo lang duurde. "Natuurlijk komt de hypothese van de lange winter in ons op. Het is echter nog te vroeg om deze hypothese te bevestigen, maar het WIV-ISP buigt zich over de vraag", zegt viroloog Steven Van Gucht nog. Het WIV wijst er nog op dat het einde van de griepepidemie niet het einde van het griepseizoen betekent. (Belga/TE)