Wat zou u ervan vinden mocht u in de toekomst een melding ontvangen van uw arts naar aanleiding van een laatste bloedcontrole, zoals Zalando nu, te pas en te onpas persoonlijke meldingen op sociale media plaatst. Of als u via uw smartphone een bewegingstip zou ontvangen na een te lange inactiviteit? De integratie van technologie zal de zorgsector in de toekomst fundamenteel veranderen.

Het correcte, snelle en rationele denken van supercomputer Watson van IBM in combinatie met de emotionele input van medici, biedt een unieke mogelijkheid om gericht en persoonlijk te werk te gaan. Stel: uw polsbandje geeft via uw smartphone een melding; uw bloeddruk is verhoogd en er is een hartritmestoornis geconstateerd. U ontvangt een melding met het advies dat u u binnen de 24u dient aan te melden voor een check up bij uw cardioloog.

Daarnaast zijn er ook self-trackers. Die meten het activiteitsniveau en controleren belangrijke parameters van het menselijk lichaam. Ze worden gecombineerd met weergave van tijd en locatie op je smartphone. Aanschouw het als bewustmakers die op uw persoonlijke digitale muur een status posten. Een 'vind ik leuk' bij het behalen van 10 000 stappen per dag, een gekke smiley bij een work-out, een gezondheidstip bij bezoek aan een restaurant of zelfs een link naar de aankoop van nieuwe sportschoenen bij het betreden van de sportclub.

Self-trackers maken gebruik van gamification en dat prikkelt het limbisch system in de hersenen, de motor van het emotie- en genotcentrum. Dankzij de spelsituatie worden gebruikers zich bewust van hun levensstijl en de parameters van het lichaam. Deze vorm van gamification tracht van het leven een spel te maken, gebaseerd op beloning. Maar wat self-trackers echt uniek maakt, is het potentieel om gezondheid te bewaken. Het permanent monitoren van gezondheidsinformatie is een stap naar een digitale zorgsector. Een omschakeling van het huidige zorgmodel dient zich aan.

Aanschouw self-trackers als de modernste versie van programma's als Start 2 Run met Evy Gruyaert. Ze bieden een gepersonaliseerde aanpak, die ertoe aanzetten te bewegen. Inactiviteit is een sluimerende ziekte. Recent onderzoek toonde aan dat niet obesitas, maar wel de daarbij gepaard gaande inactiviteit een groot gezondheidsrisico inhoudt. Missschien dient in de toekomst, in plaats van medicatie, een smartphone op voorschrift overwogen te worden.

Wat zou u ervan vinden mocht u in de toekomst een melding ontvangen van uw arts naar aanleiding van een laatste bloedcontrole, zoals Zalando nu, te pas en te onpas persoonlijke meldingen op sociale media plaatst. Of als u via uw smartphone een bewegingstip zou ontvangen na een te lange inactiviteit? De integratie van technologie zal de zorgsector in de toekomst fundamenteel veranderen. Het correcte, snelle en rationele denken van supercomputer Watson van IBM in combinatie met de emotionele input van medici, biedt een unieke mogelijkheid om gericht en persoonlijk te werk te gaan. Stel: uw polsbandje geeft via uw smartphone een melding; uw bloeddruk is verhoogd en er is een hartritmestoornis geconstateerd. U ontvangt een melding met het advies dat u u binnen de 24u dient aan te melden voor een check up bij uw cardioloog. Daarnaast zijn er ook self-trackers. Die meten het activiteitsniveau en controleren belangrijke parameters van het menselijk lichaam. Ze worden gecombineerd met weergave van tijd en locatie op je smartphone. Aanschouw het als bewustmakers die op uw persoonlijke digitale muur een status posten. Een 'vind ik leuk' bij het behalen van 10 000 stappen per dag, een gekke smiley bij een work-out, een gezondheidstip bij bezoek aan een restaurant of zelfs een link naar de aankoop van nieuwe sportschoenen bij het betreden van de sportclub. Self-trackers maken gebruik van gamification en dat prikkelt het limbisch system in de hersenen, de motor van het emotie- en genotcentrum. Dankzij de spelsituatie worden gebruikers zich bewust van hun levensstijl en de parameters van het lichaam. Deze vorm van gamification tracht van het leven een spel te maken, gebaseerd op beloning. Maar wat self-trackers echt uniek maakt, is het potentieel om gezondheid te bewaken. Het permanent monitoren van gezondheidsinformatie is een stap naar een digitale zorgsector. Een omschakeling van het huidige zorgmodel dient zich aan. Aanschouw self-trackers als de modernste versie van programma's als Start 2 Run met Evy Gruyaert. Ze bieden een gepersonaliseerde aanpak, die ertoe aanzetten te bewegen. Inactiviteit is een sluimerende ziekte. Recent onderzoek toonde aan dat niet obesitas, maar wel de daarbij gepaard gaande inactiviteit een groot gezondheidsrisico inhoudt. Missschien dient in de toekomst, in plaats van medicatie, een smartphone op voorschrift overwogen te worden.