De deining in bedwang: hoe kies je de juiste sportbeha?

Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Vrouwen lopen, springen, fietsen en klimmen meer dan ooit tevoren. Een goede sportbeha is daarbij even essentieel als een goed paar sportschoenen.

De deining in bedwang: hoe kies je de juiste sportbeha?

Al bestaan ze vandaag in tal van kleuren en modelletjes, sportbeha’s zijn meer dan een modeverschijnsel. Een stevige en aangepaste ondersteuning tijdens het sporten is onontbeerlijk, vooral voor grote boezems. Want borsten hebben geen spierweefsel. Je kan ze dus niet verstevigen door te trainen. Ze worden op hun plaats gehouden door de huid en door bindweefselstructuren (de ophanging, zeg maar), die verankerd zitten in de borstspieren. Hun natuurlijke steun is grotendeels afhankelijk van de stevigheid van deze ligamenten, en die kan je ook niet trainen. Bij het sporten worden de borsten door hun gewicht heen en weer geschud en rekken de bindweefselstructuren uit. Hoe groter hun omvang, hoe groter de krachten die op de ligamenten worden uitgeoefend. Om dat tot een minimum te herleiden, is het aangewezen om een aangepaste beha te dragen.

Kwijlers aan de zijlijn

De eerste sportbeha kwam pas eind jaren 70 op de markt. In vergelijking met een gewone beha is een sportmodel veel steviger. Hij kwam niks te vroeg, want heel wat vrouwen sportten vroeger liever niet wegens de storende starende blikken die hun deinende boezem uitlokten. Bij zowat alle sporten krijgen de bindweefselstructuren het hard te verduren. De hinder is het grootst bij hardlopen, trampolinespringen en aerobics, maar komt evengoed voor bij fietsen en balsporten. De borsten bewegen mee en het bindweefsel rekt uit, met doorzakking als gevolg.

Borsten beschrijven een 8 bij zowel stevig stappen (5 km/u) als hardlopen (10 km/u), zo blijkt uit een klein onderzoek bij hardloopsters met een D-cup. De onderzoekers evalueerden de bewegingen van de borsten door reflecterende merkers te plaatsen op de tepels en de borstkas. Uit diverse rondvragen blijkt dat meer dan 30 % van de loopsters zonder sportbeha klaagt over pijn, vooral dames met een grotere boezem. Om de borsten pijnvrij en in vorm te houden, moeten ze stevig ingekapseld worden. Een goede sportbeha laat nauwelijks bewegingen toe van het borstweefsel ten opzichte van de borstkas. Door de beweeglijkheid van de borsten te beperken tot minder dan 2 cm in alle richtingen, voorkom je zowel pijn als doorzakking. Ook mooi meegenomen : hardloopsters presteren beter met een goede sportbeha. Uit onderzoek blijkt dat onvoldoende ondersteuning de loopprestaties in negatieve zin beïnvloedt.

Het oog wil ook wat

Borsten beschrijven een 8 bij stevig stappen en hardlopen. Onvoldoende ondersteuning geeft minder goede loopprestaties.

Uit een enquête bij meer dan 2000 Zuid-Afrikaanse sportende vrouwen blijkt dat 55 % tijdens de trainingen een sportbeha verkiest boven een gewone beha of een sporttopje met ingebouwde versteviging. Bij de keuze spelen vooral 2 elementen een doorslaggevende rol : welke vorm geeft de beha aan de borsten (worden ze er mooier door of niet ?), en hoeveel kost hij ? Kleur speelt amper een rol. Veel sportende vrouwen verkiezen wit : dat laat zich gemakkelijk combineren met om het even welke sportkledij. Samenkomende bandjes op de rug (in een T of in een kruis) zijn populair, omdat die onzichtbaar zijn onder de meeste sporttopjes. Op eventuele praktische nadelen tijdens het sporten wordt in eerste instantie minder gelet. Nochtans zijn vooral net een slechte pasvorm, onvoldoende steun, schuurwonden of storende naden de belangrijkste redenen om een andere sportbeha te kiezen.

Voor voluptueuze hindes

Afhankelijk van de grootte van de borsten kan je kiezen tussen 2 types: voor de cupmaten AA tot en met B volstaat een zogenaamde compressiebeha, vanaf een C-cup ben je beter gediend met een ingekapselde beha. Een compressiebeha bestaat uit 1 vlak elastisch materiaal en drukt de borsten tegen de borstkas. Op die manier worden op- en neergaande bewegingen voorkomen. Sommige sporttopjes beschikken over een ingebouwde compressiebeha. Voor een grotere boezem bieden ze te weinig steun. Nadeel is dat vrouwen ze soms weinig flatterend vinden: zo lijken ze een nog kleinere boezem te hebben. Toch is een sportbeha ook bij kleinere cupmaten geen overbodige luxe. Het op- en neerwippen leidt ook hier tot vroegtijdig doorzakken. Vanaf een C-cup wordt een ingekapselde beha aanbevolen. Die bestaat uit 2 aparte cups van niet-elastisch materiaal. Zo’n beha heeft geen beugel, maar een brede elastische onderband. Ook de schouderbanden zijn breed, waardoor het geheel aan een harnas doet denken. Niet altijd even sexy, maar in de sport zijn steun en comfort prioritair. Een zware boezem betekent extra gewicht dat tijdens het sporten de rug en de nek kan belasten. Een goed passende sportbeha voorkomt die ongemakken, zowel bij een D- als bij een G-cup.

Piepen in het pashok

Het kiezen van een goede sportbeha begint met het kennen van de cupmaat. Minder vanzelfsprekend dan het lijkt, zo leren enquêtes, want ruim 1 vrouw op de 4 kent die niet precies. Borsten veranderen bovendien onder invloed van zwangerschappen, borstvoeding, gewichtsschommelingen, operaties en de menopauze verschillende keren van grootte en vorm. Daarom mag je je nooit vastklampen aan 1 bepaalde maat. Blijf passen tot je het perfecte exemplaar gevonden hebt. Een goede sportbeha moet strak aansluiten, strakker dan lingerie, zonder te snijden. De borsten moeten de cups mooi vullen, de schouderbandjes mogen niet insnijden of afzakken. Boots in de mate van het mogelijke in het pashokje de bewegingen na die je maakt tijdens je sport. Bij een goede sportbeha bewegen de borsten niet mee en worden de bewegingen evenmin belemmerd. De elastische onderband mag niet verschuiven als je je armen boven je hoofd heft.

Een te strakke beha beperkt de bewegingsvrijheid en verhindert een normale ademhaling, een te los zittende leidt tot irritatie door wrijving. Geef de voorkeur aan naadloze cups en vermijd exemplaren met haakjes of een rits, tenzij die helemaal afgedekt zijn. Het materiaal moet transpiratievocht doorlaten. Een volledig katoenen beha slorpt zweet op en blijft nat. Hoogtechnologische materialen, zoals DryFit en CoolMax, hebben vochtregulerende eigenschappen, blijven droger en geven minder snel aanleiding tot irritatie van de huid. Heb je het ideale modelletje gevonden, blijf er dan niet eeuwig aan vasthouden. Na een 70-tal wasbeurten is de rek eruit en is het aan vervanging toe.

Gedragen door het water


Zelfs met een hoogtechnologische sportbeha zorgen grote borsten soms toch nog voor ongemakken tijdens het sporten. In dat geval is aquajogging een uitstekend alternatief. Britse onderzoekers bestudeerden de bewegingen van de borsten bij 16 vrouwen met minstens een D-cup bij aquajogging en op de loopband. De proefpersonen hadden duidelijk minder hinder in het water dan op het droge. De verticale borstbewegingen namen significant af. Ook voor watersporten bestaan er uitstekende sportbeha’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content