De Orde van Geneesheren bestaat binnenkort niet meer. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt namelijk de nodige maatregelen om de vereniging om te vormen tot Orde van Artsen.

De Block ziet twee redenen voor de naamswijziging. Eerst en vooral wil de minister dat de benaming genderneutraal is. Door de toenemende vervrouwelijking van het beroep was de Orde van Geneesheren zelf vragende partij voor een naamswijziging, aldus SP.A-Kamerfractieleider Karin Temmerman. Zij stelde De Block hierover een mondeling vraag. 'Het gebruik van een genderneutrale term kan alleen maar worden aangemoedigd', reageerde De Block.

Meer dan genezen

Daarnaast doen artsen meer dan 'genezen' en komt er in sommige gevallen zelfs geen genezen aan te pas.

In de regelgeving rond ziekte en volksgezondheid komt de term geneesheer ontelbare keren voor. Door de nieuwe benaming zouden die allemaal moeten verdwijnen. De Raad van State werkt nu een wijziging uit, waardoor de bestaande wetten van 1967 allemaal worden aangepakt. (AVE)

De Orde van Geneesheren bestaat binnenkort niet meer. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) neemt namelijk de nodige maatregelen om de vereniging om te vormen tot Orde van Artsen. De Block ziet twee redenen voor de naamswijziging. Eerst en vooral wil de minister dat de benaming genderneutraal is. Door de toenemende vervrouwelijking van het beroep was de Orde van Geneesheren zelf vragende partij voor een naamswijziging, aldus SP.A-Kamerfractieleider Karin Temmerman. Zij stelde De Block hierover een mondeling vraag. 'Het gebruik van een genderneutrale term kan alleen maar worden aangemoedigd', reageerde De Block. Daarnaast doen artsen meer dan 'genezen' en komt er in sommige gevallen zelfs geen genezen aan te pas. In de regelgeving rond ziekte en volksgezondheid komt de term geneesheer ontelbare keren voor. Door de nieuwe benaming zouden die allemaal moeten verdwijnen. De Raad van State werkt nu een wijziging uit, waardoor de bestaande wetten van 1967 allemaal worden aangepakt. (AVE)