Geert Verrijken

‘De arts als geldwolf’

Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

‘Ofwel wordt (nog) meer geld in de ziekenhuiswereld gepompt. Ofwel wordt er hervormd. Echt hervormd’, zo schrijft Geert Verrijken van de Artsenkrant. ‘Dat laatste houdt dan wel in dat er ziekenhuisbedden opgedoekt worden en/of dat ziekenhuizen verdwijnen.’

Voor het zoveelste jaar op rij maakte Belfius deze week haar doorwrochte analyse van de ziekenhuisfinanciën wereldkundig. Elk jaar kijkt de sector nieuwsgierig -en met een bang hart- uit naar de cijfers. Het nieuws dat de bank afgelopen maandag bracht was niet opbeurend, nog meer ziekenhuizen gaan in het rood.

Natuurlijk, dit gaat enkel over geld, weliswaar over veel geld. En centen genereren, is niet de kernactiviteit van een ziekenhuis. Het klinkt belegen maar daarom niet minder waar. De patiënt en de (gezondheids)zorg voor die patiënt zijn en blijven de centrale aandachtspunten, het alfa en omega, van elk hospitaal. Of zouden dat toch moeten zijn.

Vanzelfsprekend vormen centen de zenuw van de oorlog. Dat het financieel de verkeerde kant uitgaat, heeft echter nauwelijks nieuwswaarde. Hoe komt dat? Eenvoudig. Al jaren zeggen gezondheidseconomen dat onze gezondheidszorg niet kampt met een prijs- maar met een volumeprobleem. Er is te veel van alles. Artsen schrijven te veel medicijnen voor, leveren te veel medische prestaties, herhalen te vaak en onnodig onderzoeken. Er zijn veel te veel acute ziekenhuisbedden en dus ook te veel ziekenhuizen enzoverder enzovoort.

De winkel moet draaien

En ja, bij dit alles viert de hypocrisie hoogtij. Artsen die supplementen aanrekenen? Foei, mag niet want daarvoor draait de patiënt -of zijn hospitalisatieverzekering- op. Dat ook het ziekenhuis hierop aandringt, komt in de media nauwelijks ter sprake. Het past niet in het beeld van de arts als geldwolf. Terwijl het een publiek geheim is dat heel wat directies hun artsen onder druk zetten om meer te presteren. Want de winkel moet draaien en de kassa rinkelen.

Het is evident dat organisaties er alles aan doen om zichzelf in stand te houden. Dat geldt ook voor ziekenhuizen. Maar van twee dingen één. Ofwel wordt (nog) meer geld in de ziekenhuiswereld gepompt. Ofwel wordt er hervormd. Echt hervormd. Dat laatste houdt dan wel in dat er ziekenhuisbedden opgedoekt worden en/of dat ziekenhuizen verdwijnen. Dat alles zou deel moeten uitmaken van de grote hervorming die minister Maggie De Block plant in de ziekenhuisfinanciering. Over dat plan van aanpak bestaat consensus. Alleen, het gaat allemaal tergend traag. De vooruitzichten zijn bovendien somber. De regering snijdt de 2de helft van haar legislatuur aan. Beleid zal dus in toenemende mate plaats ruimen voor electorale spelletjes. En vermits elke politicus om des kiezers wille een ziekenhuis wil behouden in zijn achtertuin…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content