De 9 meest voorkomende dromen en hun betekenis

Naakt in het openbaar verschijnen in je dromen, geeft aan dat er zich in je wakkere leven een situatie voordoet waarbij je je kwetsbaar en angstig voelt. © Reuters

De slogan van de Internationale Dag van de Slaap op 18 maart 2016 luidt: ‘een goed nachtje slaap is een bereikbare droom’. Maar dromen blijven hoe dan ook nog steeds een grote mysterie, op een paar vaak voorkomende exemplaren na.

Gedurende elke nacht ervaart elk individu zo’n vijf droomepisodes die tussen de 15 en 40 minuten kunnen duren. Het merendeel van de moderne wetenschappers en psychologen heeft vandaag aanvaard dat dromen en hun betekenis wellicht altijd een mysterie zullen blijven. Toch zijn er dromen die opvallend vaak terugkomen. Dromen reflecteren immers wie we zijn, wat we nodig hebben en waar we in geloven.

Op basis van onderzoek van psycholoog Ian Wallace die in zijn meer dan 30 jaar lange loopbaan meer dan 150.000 dromen interpreteerde, Lauri Loewenberg, die drie boeken over het onderwerp schreef, Russell Grant, auteur van The Illustrated Dream Dictionary, en Lauren Lawrence, columnist over droomanalyse voor de New York Daily News, stelden we een lijst van vaak voorkomende dromen en hun betekenis op.

1. Naakt in het openbaar

We beginnen met een klassieker. Je droomt dat je poedelnaakt over straat loopt, in de klas of op het werk zit. Weinigen zullen deze droom nog niet gehad hebben. Maar wat betekent het? Onze kleren zijn een manier om ons een bepaald imago aan te meten in de publieke ruimte. Naakt in het openbaar verschijnen in je dromen, geeft dus aan dat er zich in je wakkere leven een situatie voordoet waarbij je je kwetsbaar en angstig voelt. Volgens Wallace komt deze droom vaak voor bij mensen die net een promotie hebben gekregen, aan een nieuwe job beginnen of bekendheid beginnen te verwerven.

2. Geen toilet kunnen vinden

Een toilet gebruiken we om te voldoen aan enkele van onze meest fundamentele noden. Het betekent dat er in je wakkere leven zich een situatie voordoet waarbij het een uitdaging is om duidelijk je noden uit te drukken. Je droom wil je dus iets zeggen: dat je meer aan jezelf moet denken dan aan de noden van iemand anders.

3. Tanden vallen uit

Over deze droom zijn de experts het niet eens. Volgens Wallace zijn je tanden een symbool van je zelfzekerheid en kracht . Wanneer je deze droom hebt, is er dus een bepaalde situatie in je wakkere leven die ervoor zorgt dat je zelfvertrouwen wat minder groot is. Grant beweert dat de tanden een mislukte relatie vertegenwoordigen. Lawrence heeft dan weer een Freudiaans antwoord klaar waarbij seksuele frustratie een rol speelt: voor vrouwen betekent de droom dat ze zwanger willen worden, mannen zijn op zoek naar seks.

4. Achterna gezeten worden

Deze droom lijkt een nachtmerrie, maar bevat wel een positieve boodschap. Volgens Wallace zet het je aan om eindelijk een lang aanslepend probleem onder ogen te zien waar je al langer mee worstelt maar waarvan je niet goed weet hoe ermee om te gaan. Je loopt er met andere woorden van weg. De achtervolgers in je droom wijzen je op nog niet gerealiseerde doelen in je eigen zoektocht naar voldoening. De droom zet je dus aan om je persoonlijke ambitie te realiseren. Ze komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

5. Een auto die niet meer kan stoppen

De oncontroleerbare auto vertegenwoordigt jouw weg naar een specifiek doel, maar geeft aan dat je in je wakkere leven het gevoel hebt dat je niet genoeg controle hebt over de situatie. In plaats van de situatie krampachtig te willen controleren , zou je de dingen wat meer moeten loslaten en naar je instincten te luisteren om het juiste pad te kiezen, aldus Wallace.

6. Vallen

Een vallende Jennifer Lawrence
Een vallende Jennifer Lawrence© YouTube

Freud linkte de ‘val-droom’ nog maar eens aan seks. Hij geloofde dat de dromer wil toegeven aan een seksuele prikkel. Vallen in een droom geeft volgens moderne psychologen echter aan dat je je in je wakkere leven te hard vasthoudt aan een specifieke situatie. Deze droom moeten we als een alarmbel zien van het onderbewustzijn en komt vaak voor bij mensen die fundamenteel worstelen met hun job of relatie. De psychologen raden aan om zich te ontspannen en de dingen los te laten. Heb vertrouwen in jezelf en de anderen door de dingen vanzelf op hun plaats te laten – inderdaad -vallen.

7. Examens afleggen

Een droom die enkel bij perfectionisten lijkt voor te komen. Het herinnert de persoon eraan dat hij alert moet blijven en dat hij op een kritische manier de prestaties in het wakkere leven moet analyseren. Loewenberg associeert deze droom met stress op het werk. Er zijn immers parallellen tussen de school en de job aangezien op beide plekken situaties van spanningen kunnen voorkomen. Minstens 1 op 5 mensen hebben ooit in hun leven een ‘examen-droom’.

8. Een beroemdheid ontmoeten

In dit geval is het belangrijk welke beroemdheid je in je droom ontmoet omdat het een indicatie is van welke talenten voor jou belangrijk zijn. De droom geeft aan dat je nood hebt aan erkenning.

9. Je partner bedriegt je

De meeste experts zijn het erover eens: deze droom is geen voorbode van wat gaat komen. Loewenberg: ‘de overspel-droom komt voor wanneer je partner te veel tijd besteedt aan iets wat niet met jou te maken heeft.’ De droom neigt voor te komen wanneer er een gebrek aan vertrouwen is in de relatie. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content