‘Dat zwembroeken sowieso hygiënischer zijn dan zwemshorts is een fabeltje’

Jongen in zwembad © Istock

Fervente zwemmers hoeven niet te vrezen: chloor in een zwembad is niet schadelijk voor de gezondheid, stelt Rudy Calders van het Antwerps provinciaal Instituut voor Hygiëne. ‘En dat zwembroeken per definitie hygiënischer zijn dan zwemshorts, is ook een fabeltje.’

Tijdens de zomermaanden duikt de these geregeld op: Plassen in een zwembad zou niet alleen vies, maar ook schadelijk voor de gezondheid zijn. De combinatie van chloor en urine zou leiden tot nieuwe schadelijke stoffen. Rudy Calders van het Antwerps provinciaal Instituut voor Hygiëne nuanceert deze uitspraak. ” Chloor is een sterk desinfectiemiddel en werkt in een zwembad als een soort wondermiddel. Het is een erg efficiënt goedje om ziektekiemen te doden en dus nodig.”

Volgens Calders bestaan er wel alternatieven, zoals waterstofperoxide of biologische afbreekbare absorbenten “Maar deze zijn lang niet zo doeltreffend als chloor”, zegt hij.

Calders benadrukt dat chloor niet gevaarlijk is. “Een topsporter die veel tijd doorbrengt in een zwembad met chloor heeft misschien een verhoogd risico om gezondheidsproblemen op te lopen. Maar voor de gemiddelde zwemmer is er absoluut geen gevaar.” Al is het wel belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden bij overdekte zwembaden.

Zwemshort versus zwembroekje

Sinds een aantal jaren bannen verschillende zwembaden de zwemshort en zijn zwembroekjes verplicht voor jongens en mannen. Deze maatregel zou de hygiëne in zwembaden ten goede komen. Een zwemshort kan namelijk ook gedragen worden als dagelijks kledingstuk, waardoor bacteriën via die weg in het zwembad terechtkomen, luidt de verklaring. Maar ook hier heeft Calders zijn vragen bij.

“De maatregel is er volgens mij voornamelijk gekomen, om te voorkomen dat zwemmers scherpe voorwerpen meenemen in het zwembad. Het is dus meer een kwestie van veiligheid dan van hygiëne.” Dat verklaart bovendien waarom ook zwemvijvers zwemshorts weigeren. Al ziet Calders nog een andere verklaring. “Sommige jongens en mannen dragen onder zo’n zwemshort nog een onderbroek en dat is natuurlijk niet hygiënisch.”

Dat zwembaden in Vlaanderen ondermaats scoren op vlak van hygiëne is volgens Calders sterk overdreven. En als de kwaliteit van het water te wensen overlaat is dat volgens hem te wijten aan een zeldzaam technisch mankement. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content