Dagelijks 15 gedwongen opnames in psychiatrische instelling

Een op drie Belgen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychische stoornis © iStock

Het aantal patiënten dat gedwongen opgenomen wordt in een psychiatrische instelling of afdeling is de laatste jaren in stijgende lijn.

Per dag worden in België vijftien personen gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling of afdeling. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid Renate Hufkens (N-VA) opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zij pleit dan ook voor een versterkte eerstelijnszorg in de geestelijke gezondheidszorg.

“Het aantal patiënten dat gedwongen opgenomen wordt in een psychiatrische instelling of afdeling is de laatste jaren in stijgende lijn. Dat zorgt er niet enkel voor dat de wachtlijsten voor vrijwillige opnames in de psychiatrie in gevaar komen, maar leidt op lange termijn ook tot extra kosten aan de sociale zekerheid”, zegt Hufkens.

Ze pleit daarom voor een sterkere eerstelijnsgezondheidszorg. “Er zullen steeds gedwongen opnames nodig zijn, maar we kunnen de wachtlijsten voor reguliere opnames in de psychiatrie wel wegwerken door mensen sneller te doen doorstromen naar eerstelijnsgezondheidszorg”, luidt het. “Hoe sneller mensen terechtkunnen bij psychologische hulpverleners, hoe meer we opnames kunnen voorkomen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content