Daarom kan u niet leven zonder koffie

© iStockphoto

Waarom slurpt de één een hele koffiepot leeg voor de middag en is de andere al tevreden met een kleine slok van het zwarte goedje? Koffie blijkt niet alleen verslavend, maar ook erfelijk.

Uw drang naar koffie wordt bepaald door uw genen, zo blijkt uit een studie door wetenschappers van het Amerikaanse Harvard in het vakblad ‘Molecular Psychiatry’.

Marilyn Cornelis, die zelf geen koffie lust, en haar team ontdekten na meta-analyse van meer dan 120.000 koffiedrinkers dat zes genen, samen met twee andere eerder ontdekte genen, bepalen hoe mensen reageren op cafeïne. De studie toont hoe de één zich lekker en energiek voelt na een kopje koffie, terwijl datzelfde kopje bij iemand anders een gevoel van misselijkheid opwekt.

Het is al langer geweten dat genen een rol spelen in de consumptie van koffie, ‘maar het is nog maar recent dat we de exacte genen hebben kunnen identificeren’, aldus Cornelis. ‘Dat is een grote stap voorwaarts in het koffieonderzoek.’

Cornelis hoopt dat de resultaten van de studie leiden tot een indeling van mensen waarbij koffie positieve gezondheidseffecten blijkt te hebben en anderen waarbij dat niet zo is. ‘We gaan ervan uit dat iedereen op dezelfde manier reageert op een kop koffie’, zegt Cornelis. ‘Onze gegevens tonen aan dat dat niet klopt.’

Uit onderzoek blijkt dat koffie gelinkt is aan een lager risico op diabetes type 2, leverziekte en Parkinson. Maar de effecten van koffie op het risico op kanker, cardiovasculaire ziektes, zwangerschap en andere aandoeningen, zijn niet bekend. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content