Door op een nieuwe manier naar kanker te kijken, kunnen we mogelijk meer efficiënte behandelingen ontwikkelen voor moeilijk behandelbare tumoren. Dat is de stelling van wetenschappers van het Moffitt Cancer Center in Florida. Maar dan moeten we het idee van het uitroeien van kanker wel laten varen en in plaats daarvan ermee leren leven, zo schrijven ze in het vakblad Science Translational Medicine.

In een experiment met muizen gebruikten de wetenschappers de zogenaamde 'adaptieve therapie' om borstkanker bij muizen te stabiliseren. Ze maakten daarvoor gebruik van normale chemo, maar pasten de hoeveelheid ervan aan naarmate de tumor groeide of kromp. Na een tijdje was er steeds minder chemo nodig om de tumor onder controle te houden en uiteindelijk konden veel muizen zelfs volledig medicijnvrij verder.

Grassprieten

Een tumor bestaat uit een verzameling van verschillende cellen, waarvan de ene al resistenter tegen medicijnen is dan de andere. De wetenschappers hopen dat met de nieuwe techniek om de tumor niet volledig uit te roeien, de overlevende kankercellen de meer agressieve en resistente cellen in bedwang zullen kunnen houden en zo vermijden dat de volledige tumor resistent wordt tegen bestaande behandelingen. De onderzoekers vergelijken het met grassprieten die kunnen verhinderen dat de tuin wordt ingepalmd door mos.

Een bijkomend voordeel van de strategie is dat patiënten gespaard blijven van de neveneffecten van agressieve chemotherapie.

In een begeleidend artikel in hetzelfde vakblad vergelijkt kankerexpert Giannoula Klement van de Tufts University School of Medicine in Boston een tumor met een divers ecosysteem van cellen. 'De kans dat we een 'magische kogel' tegen kanker vinden is nul. Als we iets geleerd hebben van het eco-evolutionair model is het dat we de wetten ervan moeten respecteren. Anders zullen we een kat-en-muisspelletje blijven spelen met kanker.'

Hindernissen

'Het idee om niet het maximum aantal kankercellen te doden, maar wel het minst aantal, zal zowel voor dokters als patiënten moeilijk te accepteren zijn,' zegt Robert Gatenby, een van de wetenschappers die bij het experiment betrokken is.

Het zal wel nog even duren voor een dergelijke therapie ooit bij de mens zal worden toegepast. Adaptieve therapie veronderstelt immers een voortdurende screening van de veranderingen van de omvang van de tumor, wat gewoonweg niet mogelijk is in de meeste ziekenhuizen.

Maar de grootste hindernis is wellicht de manier waarop we denken over de behandeling van kanker: leven met een stabiele tumor in plaats van volledig kankervrij zijn. (TE)

Door op een nieuwe manier naar kanker te kijken, kunnen we mogelijk meer efficiënte behandelingen ontwikkelen voor moeilijk behandelbare tumoren. Dat is de stelling van wetenschappers van het Moffitt Cancer Center in Florida. Maar dan moeten we het idee van het uitroeien van kanker wel laten varen en in plaats daarvan ermee leren leven, zo schrijven ze in het vakblad Science Translational Medicine.In een experiment met muizen gebruikten de wetenschappers de zogenaamde 'adaptieve therapie' om borstkanker bij muizen te stabiliseren. Ze maakten daarvoor gebruik van normale chemo, maar pasten de hoeveelheid ervan aan naarmate de tumor groeide of kromp. Na een tijdje was er steeds minder chemo nodig om de tumor onder controle te houden en uiteindelijk konden veel muizen zelfs volledig medicijnvrij verder. Een tumor bestaat uit een verzameling van verschillende cellen, waarvan de ene al resistenter tegen medicijnen is dan de andere. De wetenschappers hopen dat met de nieuwe techniek om de tumor niet volledig uit te roeien, de overlevende kankercellen de meer agressieve en resistente cellen in bedwang zullen kunnen houden en zo vermijden dat de volledige tumor resistent wordt tegen bestaande behandelingen. De onderzoekers vergelijken het met grassprieten die kunnen verhinderen dat de tuin wordt ingepalmd door mos. Een bijkomend voordeel van de strategie is dat patiënten gespaard blijven van de neveneffecten van agressieve chemotherapie. In een begeleidend artikel in hetzelfde vakblad vergelijkt kankerexpert Giannoula Klement van de Tufts University School of Medicine in Boston een tumor met een divers ecosysteem van cellen. 'De kans dat we een 'magische kogel' tegen kanker vinden is nul. Als we iets geleerd hebben van het eco-evolutionair model is het dat we de wetten ervan moeten respecteren. Anders zullen we een kat-en-muisspelletje blijven spelen met kanker.' 'Het idee om niet het maximum aantal kankercellen te doden, maar wel het minst aantal, zal zowel voor dokters als patiënten moeilijk te accepteren zijn,' zegt Robert Gatenby, een van de wetenschappers die bij het experiment betrokken is. Het zal wel nog even duren voor een dergelijke therapie ooit bij de mens zal worden toegepast. Adaptieve therapie veronderstelt immers een voortdurende screening van de veranderingen van de omvang van de tumor, wat gewoonweg niet mogelijk is in de meeste ziekenhuizen. Maar de grootste hindernis is wellicht de manier waarop we denken over de behandeling van kanker: leven met een stabiele tumor in plaats van volledig kankervrij zijn. (TE)