Cocaïne versnelt de veroudering van ons brein

Met de jaren verliezen we allemaal grijze hersenmassa, maar chronisch gebruik van cocaïne stookt het tempo aanzienlijk op.

Genieten van leven willen we allen wel en sommige mensen zijn echt niet tevreden met alleen maar een zonnige dag. Koffie, sigaretten, alcohol, xtc, amfetamines, het gaat er bij sommigen vlot in.

Sommige genotmiddelen houden weinig risico in. Cafeïne bijvoorbeeld en je kan je afvragen of je deze stof wel echt bij de genotmiddelen moet onderbrengen. Zo flitsend is de kick nu ook weer niet, al zijn er toch mensen die niet zonder kunnen.

Maar je kan ook moeilijk beweren dat cafeïne een voedingsmiddel is. Want het lichaam heeft het niet nodig om te overleven.

Betalen zal je
Sommige genotmiddelen houden heel vermoedelijk zelfs wat positieve effecten in, al is de grens tussen correct en overgebruik soms erg dun. Bij alcohol bijvoorbeeld.

Maar over veel andere genotmiddelen bestaat niet de minste twijfel: chronisch gebruik komt aan een zekere prijs voor je gezondheid. Volgens een onderzoeksploeg van het Instituur voor Neurowetenschappen van de universiteit van Cambridge is dat ook voor cocaïne het geval.

De onderzoekers scanden de hersenen van 120 mensen van vergelijkbare leeftijd, geslachten verbaal IQ. De helft van hen was verslaafd aan cocaïne terwijl niemand van de andere helft, de zogenaamd gezonde groep, ooit in problematisch gebruik van genotmiddelen was vervallen.

Uit de vergelijking bleek dat het verlies van hersenmassa bij de cocaïnegebruikers bijna tweemaal sneller verliep dan bij de gezonde groep.

Het verlies trad vooral op in de prefrontale en temporale hersenkwabben, cruciale regio’s van het brein voor verstandelijke vermogens en processen voor aandacht, het nemen van beslissingen, geheugenopslag en zelfcontrole.

Vroegere studies hadden al aangetoond dat chronisch cocaïnegebruik gepaard ging met typische psychologische en fysiologische veranderingen, zoals een aftakeling van het afweersysteem.

Volgens dokter Karen Ersche wijst het versnelde verlies van grijze massa op een versnelde veroudering van de chronische gebruikers. Het kan volgens haar verklaren waarom de verstandelijke aftakeling bij hen op een veel jongere leeftijd optreedt dan bij gezonde mensen.

Maatschappelijke opvang vereist?
De kans bestaat dat deze mensen sneller nood zullen hebben aan opvang en verzorging. Zij zouden de druk van de veroudering op onze gezondheidsinstellingen dus nog doen toenemen.

Want cocaïne is een erg populaire drug en het verbruik ervan lijkt te stijgen. Volgens de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen – VAD is cocaïne in het uitgaansleven de vierde meest gebruikte drug na alcohol, cannabis en XTC. Maar er bestaan geen betrouwbare cijfers over het aantal vaste gebruikers in ons land.

Analyses van afvalwater van onze grote steden bevestigen trouwens dat er zowel in de week als in het weekend behoorlijk wat cocaïne verzet wordt.

Jonge mensen houden dikwijls geen rekening met de gevolgen op lange termijn van hun gebruik en dus is het belangrijk dat we hen daarop wijzen. Ze weten dan ten minste waarvoor ze kiezen.

Maar de toestand ziet er niet rooskleuriger uit voor wie op eerder oudere leeftijd chronisch aan het neuspoeder gaat. Zij zijn even vatbaar voor de verstandelijke aftakeling.

Ouder wordende (ex)druggebruikers zijn nu al een problematische groep die vaak uit de boot vallen. We hebben er alle belang bij dat deze groep niet toeneemt.

De studie werd net gepubliceerd in het laatste nummer van Molecular Psychiatry.

Cocaïne is een natuurlijke stof, maar gebruiker krijgt nooit zuiver spul in handen. In België bevat coke gemiddeld 53% pure cocaïne, maar je weet nooit hoe zuiver het spul is en evenmin waarmee het versneden is.

Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content