Coca-Cola en Pepsi passen ‘kankerverwekkend’ recept aan

© Reuters

Frisdrankproducenten Coca-Cola en Pepsi gaan hun recept aanpassen als reactie op de waarschuwing dat de stof die cola zijn typisch bruine kleur geeft, kankerverwekkend zou zijn.

De fabrikanten van Coca-Cola en Pepsi blijven beweren dat cola voor mensen onschadelijk is, maar wijzigen hun recept om in orde te zijn met de Californische wetten. Dat bericht de Britse zender BBC.

Kankerverwekkend

De stof waarover het gaat is 4-methylimidazole (4-MI), die cola zijn bruine kleur geeft. Volgens het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest (CSPI) is deze stof kankerverwekkend en moet er een waarschuwing op de blikjes en flessen komen. Bij Coca-Cola luidde het dat enkel de deelstaat Californië moeilijk doet, “de rest van de wereld acht de stof compleet veilig”.

Proefdieren

De labotesten werden uitgevoerd bij muizen en ratten. Volgens de Amerikaanse voedselveiligheidsdienst “Food and Drug Administration” moet een mens 1.000 blikjes cola drinken om dezelfde dosis binnen te krijgen als de proefdieren in de test van CSPI.

Volgens de BBC zou er in het nieuwe recept minder van de karamelkleurige stof komen te zitten. De aanpassing zou meteen voor de hele VS gelden, want dat maakt het goedkoper om te produceren, aldus Coca-Cola.

Coca-Cola en PepsiCo zijn samen goed voor 90 procent van de frisdankenmarkt. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content