Chloor én urine veroorzaken rode ogen na het zwemmen

© istock

Geïrriteerde en rode ogen na het zwemmen, worden niet alleen veroorzaakt door de aanwezigheid van chloor in het zwembadwater. Ook urine is een boosdoener.

Wie na het zwemmen last heeft van rode en geïrriteerde ogen, wijt dit aan de chloor in het zwembad. Maar volgens Amerikaanse wetenschappers is er ook nog een andere oorzaak: urine in het water. Dat schrijven verschillende Amerikaanse websites en werd gecontroleerd (en geverifieerd) door NRC.next.

Volgens het Amerikaanse Gezondheidsinsituut Centre for Disease Control and Prevention (CDC) bevat zwembadwater erg veel bacteriën. Doordat mensen in het water plassen, wordt dat aantal alleen maar vergroot. Chloor bindt zich aan deze stoffen en dat is wat pikt en irriteert: de chloor die zich aan urine en zweet hecht.

Wondermiddel

‘Urine op zich zorgt niet voor de rode ogen’, zegt toxicoloog Alfred Bernard van de Katholieke Universiteit Leuven in NRC.next. ‘Maar de combinatie van chloor én urine kan wel irritatie veroorzaken’, klinkt het. ‘Chloor reageert namelijk op ureum, een stof uit zweet en urine, door chlooramines te vormen. En het zijn deze chlooramines die rode ogen en een geïrriteerde huid kunnen veroorzaken.’ Wetenschappers van de Amerikaanse Perdue Universiteit kwamen reeds tot de vaststelling dat slechts een klein percentage van deze chlooraminies afkomstig is van zweet. Meer dan negentig procent zou veroorzaakt worden door urine.

Eerder nuanceerde Rudy Calders van het Antwerps provinciaal Instituut voor Hygiëne op Knack.be de stelling dat urine in het zwembad schadelijk zou zijn voor de gezondheid. ‘Chloor is een sterk desinfectiemiddel en werkt in een zwembad als een soort wondermiddel. Het is een erg efficiënt goedje om ziektekiemen te doden.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content