Harttransplantaties worden doorgaans uitgevoerd met een hersendode patiënt, met kloppend hart, als donor. Het hart wordt uit de patiënt genomen en getransporteerd in ijs. Het team van het St. Vincent's Hospital in Sydney is er nu in geslaagd een orgaan te transplanteren dat al twintig minuten gestopt was met kloppen, meldt de BBC.

Heart-in-a-box

Het team reanimeerde het orgaan met de zogenaamde 'heart-in-a-box', die de hartslag opnieuw op gang brengt.

De eerste patiënt die de ingreep onderging, de 57-jarige Michelle Gribilas, verklaarde na afloop zich tien jaar jonger te voelen. Sindsdien werden nog twee succesvolle operaties uitgevoerd.

De doorbraak met behulp van de 'heart-in-a-box', die op verschillende plaatsen ter wereld wordt getest, zou 30 procent extra levens kunnen redden omdat het aantal geschikte organen toeneemt. Dezelfde methode, die het orgaan warm houdt en voedt, wordt al gebruikt voor long- en levertransplantaties. (Belga/KVDA)

Harttransplantaties worden doorgaans uitgevoerd met een hersendode patiënt, met kloppend hart, als donor. Het hart wordt uit de patiënt genomen en getransporteerd in ijs. Het team van het St. Vincent's Hospital in Sydney is er nu in geslaagd een orgaan te transplanteren dat al twintig minuten gestopt was met kloppen, meldt de BBC. Het team reanimeerde het orgaan met de zogenaamde 'heart-in-a-box', die de hartslag opnieuw op gang brengt. De eerste patiënt die de ingreep onderging, de 57-jarige Michelle Gribilas, verklaarde na afloop zich tien jaar jonger te voelen. Sindsdien werden nog twee succesvolle operaties uitgevoerd. De doorbraak met behulp van de 'heart-in-a-box', die op verschillende plaatsen ter wereld wordt getest, zou 30 procent extra levens kunnen redden omdat het aantal geschikte organen toeneemt. Dezelfde methode, die het orgaan warm houdt en voedt, wordt al gebruikt voor long- en levertransplantaties. (Belga/KVDA)