Het totaal aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, is dinsdag met bijna 1.700 gestegen naar ruim 74.000, meldt de provinciale gezondheidsdienst. Zo'n 61.600 van die besmettingen zijn in Hubei.

Buiten China zijn nog enkele honderden mensen besmet met het virus, waarmee het totaal aantal besmettingen wereldwijd de 75.000 is gepasseerd. Daarmee is volgens de autoriteiten de dalende trend op dat de groei van het aantal besmettingsgevallen voorlopig ten einde. De afgelopen dagen leek de groei van het aantal besmettingen en doden af te vlakken.

Het virus verspreidde zich vanaf december snel over China en is ook in meer dan twintig andere landen vastgesteld bij patiënten. Volgens de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesusn lijdt 80 procent van de patiënten aan een milde vorm van de ziekte. Verder zou het sterftecijfer van Covid-19 erg laag liggen (0,2 procent voor een patiënt van 39 jaar oud), al neemt dat percentage geleidelijk aan toe met de leeftijd.

Vijfhonderd passagiers mogen Diamond Princess verlaten

Ongeveer 500 passagiers van het cruiseschip Diamond Princess hebben toestemming gekregen om van boord te gaan. Het gaat om voornamelijk oudere mensen. De autoriteiten in Japan hadden eerder al gemeld dat woensdag het eerste deel van de passagiers het schip mag verlaten.

Op het schip zitten sinds begin februari 3.700 mensen, onder wie enkele Duitsers en Nederlanders, in quarantaine vanwege een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Daar zijn volgens het Japanse ministerie van Volksgezondheid 540 opvarenden besmet mee geraakt. Inmiddels zijn alle passagiers getest.

Wie niet ziek is, mag in de loop van de week in principe het schip verlaten. Niet alle passagiers kunnen tegelijk van boord gaan. Het wordt uitgespreid over woensdag, donderdag en vrijdag.

De passagiers hebben al te horen gekregen dat het verwerken van de testresultaten even kan duren. Dat betekent dat sommige mensen langer moeten wachten tot ze weer aan wal kunnen. Wie nauw contact heeft gehad met een patiënt, moet nog twee weken in quarantaine blijven.

Het totaal aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, is dinsdag met bijna 1.700 gestegen naar ruim 74.000, meldt de provinciale gezondheidsdienst. Zo'n 61.600 van die besmettingen zijn in Hubei. Buiten China zijn nog enkele honderden mensen besmet met het virus, waarmee het totaal aantal besmettingen wereldwijd de 75.000 is gepasseerd. Daarmee is volgens de autoriteiten de dalende trend op dat de groei van het aantal besmettingsgevallen voorlopig ten einde. De afgelopen dagen leek de groei van het aantal besmettingen en doden af te vlakken. Het virus verspreidde zich vanaf december snel over China en is ook in meer dan twintig andere landen vastgesteld bij patiënten. Volgens de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesusn lijdt 80 procent van de patiënten aan een milde vorm van de ziekte. Verder zou het sterftecijfer van Covid-19 erg laag liggen (0,2 procent voor een patiënt van 39 jaar oud), al neemt dat percentage geleidelijk aan toe met de leeftijd.Ongeveer 500 passagiers van het cruiseschip Diamond Princess hebben toestemming gekregen om van boord te gaan. Het gaat om voornamelijk oudere mensen. De autoriteiten in Japan hadden eerder al gemeld dat woensdag het eerste deel van de passagiers het schip mag verlaten. Op het schip zitten sinds begin februari 3.700 mensen, onder wie enkele Duitsers en Nederlanders, in quarantaine vanwege een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Daar zijn volgens het Japanse ministerie van Volksgezondheid 540 opvarenden besmet mee geraakt. Inmiddels zijn alle passagiers getest. Wie niet ziek is, mag in de loop van de week in principe het schip verlaten. Niet alle passagiers kunnen tegelijk van boord gaan. Het wordt uitgespreid over woensdag, donderdag en vrijdag. De passagiers hebben al te horen gekregen dat het verwerken van de testresultaten even kan duren. Dat betekent dat sommige mensen langer moeten wachten tot ze weer aan wal kunnen. Wie nauw contact heeft gehad met een patiënt, moet nog twee weken in quarantaine blijven.