Honderden Belgische vrouwen krijgen jaarlijks chemotherapie terwijl dat overbodig is. Om te voorkomen dat de patiënt hervalt, wordt standaard bij borstkanker na chirurgie en bestraling ook meteen chemotherapie toegediend. Uit een studie van de Belgische wetenschapper Martine Piccart, directeur van het Bordet Instituut in Brussel, blijkt dat dat niet altijd nodig is, schrijft De Tijd.

"Chemo is een zware, toxische behandeling met vele neveneffecten zoals misselijkheid, vermoeidheid en haaruitval. Daarom willen we zeker zijn of het wel altijd nodig is chemo te geven. Uit onze studie blijkt dat bij 14 procent van de patiënten niet zo te zijn", aldus Piccart, die de resultaten maandag voorstelde in New Orleans.

10.000 Belgische vrouwen

Een genetische test van het tumorweefsel kan aantonen hoe agressief de tumor is en hoe groot het risico op hervallen is.

De kankerexperts in New Orleans waren verbluft. Ze wezen erop dat de bevindingen niet alleen belangrijk zijn voor de patiënten, maar ook voor de gezondheidszorg in het algemeen. Een chemotherapie kan maanden of jaren duren, waardoor de kosten voor de behandeling, consultaties, medische opvolging en voor de economie zich opstapelen.

Borstkanker treft jaarlijks meer dan 10.000 Belgische vrouwen. (Belga/AVE)

Honderden Belgische vrouwen krijgen jaarlijks chemotherapie terwijl dat overbodig is. Om te voorkomen dat de patiënt hervalt, wordt standaard bij borstkanker na chirurgie en bestraling ook meteen chemotherapie toegediend. Uit een studie van de Belgische wetenschapper Martine Piccart, directeur van het Bordet Instituut in Brussel, blijkt dat dat niet altijd nodig is, schrijft De Tijd."Chemo is een zware, toxische behandeling met vele neveneffecten zoals misselijkheid, vermoeidheid en haaruitval. Daarom willen we zeker zijn of het wel altijd nodig is chemo te geven. Uit onze studie blijkt dat bij 14 procent van de patiënten niet zo te zijn", aldus Piccart, die de resultaten maandag voorstelde in New Orleans. Een genetische test van het tumorweefsel kan aantonen hoe agressief de tumor is en hoe groot het risico op hervallen is. De kankerexperts in New Orleans waren verbluft. Ze wezen erop dat de bevindingen niet alleen belangrijk zijn voor de patiënten, maar ook voor de gezondheidszorg in het algemeen. Een chemotherapie kan maanden of jaren duren, waardoor de kosten voor de behandeling, consultaties, medische opvolging en voor de economie zich opstapelen.Borstkanker treft jaarlijks meer dan 10.000 Belgische vrouwen. (Belga/AVE)