Als het operatieteam bij iedere ingreep een checklist met 22 vragen zou overlopen, zal het aantal complicaties bij chirurgische ingrepen met de helft dalen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hasselt na een studie over de checklist die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgesteld. "Deze lijst gebruiken zal mensenlevens redden", concluderen de wetenschappers.

Naar verluidt treden er bij 20 procent van de operaties complicaties op, bijvoorbeeld omdat de patiënt allergisch reageert op medicatie. Om de risico's op al deze nevenwerkingen zo veel mogelijk te beperken, heeft de WHO in 2007 een checklist opgesteld die kan gebruikt worden in het operatiekwartier.

Het operatieteam kan hiermee tijdens drie verschillende fases (voor de anesthesie, voor de incisie en na afloop van de ingreep) een aantal risicofactoren controleren, zoals de identiteit van de patiënt, zijn medische voorgeschiedenis, de beschikbaarheid van de benodigde materialen, enzovoort.

Checklist weldra verplicht

Maar lang niet alle ziekenhuizen maken hier al gebruik van. En dat is zonde, want anders zou het aantal complicaties met de helft kunnen dalen en zelfs mensenlevens redden, zo luidt de conclusie van een studie aan de UHasselt.

"Dankzij de WHO-checklist krijgt elke zorgverlener binnen het operatieteam een duidelijk zicht op ieders taken en verantwoordelijkheden", zegt prof. dr. Dominique Vandijck van Patiëntveiligheid & Gezondheidseconomie van UHasselt. "En dat is ontzettend belangrijk, want een operatie is een complexe gebeurtenis met heel wat uiteenlopende handelingen."

De Vlaamse overheid is wel overtuigd van de voordelen en maakt het gebruik van de checklist weldra verplicht. (Belga/AVE)

Als het operatieteam bij iedere ingreep een checklist met 22 vragen zou overlopen, zal het aantal complicaties bij chirurgische ingrepen met de helft dalen. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Hasselt na een studie over de checklist die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgesteld. "Deze lijst gebruiken zal mensenlevens redden", concluderen de wetenschappers.Naar verluidt treden er bij 20 procent van de operaties complicaties op, bijvoorbeeld omdat de patiënt allergisch reageert op medicatie. Om de risico's op al deze nevenwerkingen zo veel mogelijk te beperken, heeft de WHO in 2007 een checklist opgesteld die kan gebruikt worden in het operatiekwartier. Het operatieteam kan hiermee tijdens drie verschillende fases (voor de anesthesie, voor de incisie en na afloop van de ingreep) een aantal risicofactoren controleren, zoals de identiteit van de patiënt, zijn medische voorgeschiedenis, de beschikbaarheid van de benodigde materialen, enzovoort. Checklist weldra verplicht Maar lang niet alle ziekenhuizen maken hier al gebruik van. En dat is zonde, want anders zou het aantal complicaties met de helft kunnen dalen en zelfs mensenlevens redden, zo luidt de conclusie van een studie aan de UHasselt. "Dankzij de WHO-checklist krijgt elke zorgverlener binnen het operatieteam een duidelijk zicht op ieders taken en verantwoordelijkheden", zegt prof. dr. Dominique Vandijck van Patiëntveiligheid & Gezondheidseconomie van UHasselt. "En dat is ontzettend belangrijk, want een operatie is een complexe gebeurtenis met heel wat uiteenlopende handelingen." De Vlaamse overheid is wel overtuigd van de voordelen en maakt het gebruik van de checklist weldra verplicht. (Belga/AVE)