Cannabis mogelijk mee oorzaak van bepaalde allergieën

Cannabis © Reuters
Désirée De Poot

Is zoonlief plotseling allergisch aan bepaalde citrusvruchten? Peil dan ook meteen even naar zijn cannabisgebruik. Net nu Antwerpen helemaal in de ban is van de zin of onzin van een nultolerantie voor cannabis, komen Antwerpse onderzoekers tot de vaststelling dat cannabis wel eens zou kunnen gelinkt worden aan bepaalde allergieën.

Een allergie voor citrusfruit is zeer zeldzaam. Wie zo’n een allergie ontwikkelt, loopt dus in de kijker. Het viel de Antwerpse onderzoekers dan ook meteen op dat er mogelijk een link is tussen cannabisgebruik en de allergie voor onder meer citrusvruchten en bepaalde groenten. De onderzoekers menen zelfs dat die link kan doorgetrokken worden naar allergie voor latex en zelfs tabak.

Eiwitten

Ligt het aan het gebruik op zich? Neen, vermoedt hoogleraar Didier Ebo.Wel aan de eiwitsamenstellingen van de cannabisplanten. Al zou het feit dat er nu meer cannabis wordt gebruikt dan vroeger, er wel mee kunnen te maken hebben. De essentie van de link met de allergie ligt echter in de plant zelf. Nu kruist men planten om ze krachtiger te maken en als neveneffect zouden in die planten ook bepaalde eiwitconcentraties toenemen. Die eiwitten zorgen voor allergieën.

Over het onderwerp wordt nu een doctoraatsonderzoek gevoerd. Op de resultaten daarvan, is het echter nog even wachten.

Bron: magUZA.be

Partner Content