Campagne moet taboe rond psychoses bij jongeren doorbreken

Peter Van De Veire © BELGA

“Doe eens goed gek”. Zo heet de voorlichtingscampagne die maandag werd gelanceerd en die het vertekend beeld en de negatieve vooroordelen moet doorbreken die over mensen met een psychotische aandoening bestaan.

“Vooroordelen zorgen voor een glazen plafond”, zegt psychiater Jeroen Kleinen van het Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus. “Wanneer je eenmaal het label psychosegevoeligheid hebt gekregen, worden veel zaken onbereikbaar. Niet omdat ze onmogelijk zijn, maar omdat je de kans niet meer krijgt”.

Mensen met een psychose raken overprikkeld en gaan de realiteit anders percipiëren. Ze krijgen de prikkels niet meer geordend, legt Kirsten Catthoor van hert Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg uit. Dat kan leiden tot hallucinaties, waangedachten en paranoia, stemmingswisselingen, zich sociaal terugtrekken en in zeldzame gevallen agitatie of agressie.

Eerste psychose tussen 16 en 35 jaar

Biologisch gesproken ligt een onevenwicht tussen de neurotransmitters (stoffen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel doorgeven) in de hersenen aan de basis van een psychose. Er is een genetische component, aldus Catthoor, maar die speelt slechts in beperkte mate een rol.

Psychische stress, migratie, wonen in een stedelijke omgeving en druggebruik gelden als risicofactoren om een psychose in de hand te werken. Volgens Catthoor is een psychose – gaande van een psychose-ervaring tot een chronische aandoening – niet zeldzaam. Naar schatting kampt tot 3 procent van de Belgische jongeren met psychosegevoeligheid.

De eerste psychose manifesteert zich vaak tussen de leeftijd van 16 en 35 jaar. “Het hoeft geen risico te betekenen voor de rest van je leven”, benadrukt Catthoor. Om duidelijk te maken dat psychose niet synoniem staat voor iets gevaarlijks en dat het niet iets is dat niet te genezen valt, heeft farmareus Janssen zijn schouders gezet onder de voorlichtingscampagne “Doe eens goed gek”. Die werd vorig jaar al in Nederland gelanceerd en maandag in Brussel officieel voorgesteld.

Bedoeling is het onderwerp bespreekbaar maken, onwetendheid wegnemen, negatieve vooroordelen de kop indrukken en de beeldvorming positief te veranderen. De campagne bestaat uit twee korte filmpjes – getiteld “Gek op Sofie” – die op de sociale media worden uitgerold. In beide filmpjes nemen bekende Vlamingen Peter Van De Veire en Bill Barberis (‘Thuis’) de bestaande vooroordelen en stigma’s rond psychoses op de korrel. In een documentaire wordt tot slot dieper ingegaan op de aanleiding van de campagne en de nood aan betere bewustwording. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content