Volgens een observatiestudie, uitgevoerd door de beroemde Mayo Clinic, kan een te calorierijke voeding na 70 jaar het risico van matige cognitieve stoornissen verdubbelen. Opnieuw een bewijs dat minder en vooral gezonder eten niet alleen het lichaam maar ook de geest in conditie houdt. Dat meldt de Specialistenkrant. Bijna 3.000 inwoners van Minnesota, 70 tot 89 jaar oud, begeven zich elk jaar naar de Mayo Clinic om daar een hele reeks tests te ondergaan (cognitieve tests, MRI, bloedonderzoek, olfactorische tests, beoordeling van het stappatroon, het dieet en de cognitieve en intellectuele activiteiten). Op die manier wil de Mayo Clinic Study on Aging de evolutie van hun cognitieve functies opvolgen in de tijd. Het doel van deze observatiestudie bestaat erin drie soorten van mentale veroudering te beschrijven en te analyseren: normaal, verstoord of succesvol. De onderzoekers proberen zo de onderliggende factoren voor deze verschillende evoluties op het spoor te komen.

De resultaten van de studie die het verband legt tussen calorische inhoud van voeding en matig uitgesproken cognitieve stoornissen werd voorgesteld op de jaarlijkse meeting van de American Academy of Neurolgy die van 21 tot 28 april in New Orleans plaatshad. Van dit type stoornissen weet men dat ze de persoon kunnen voorbeschikken voor dementie van het Alzheimer-type.

De analyse omvatte 1.233 patiënten zonder dementie, 70 tot 89 jaar oud. Daarvan vertoonden 1.070 een normaal cognitief niveau voor hun leeftijd, terwijl er bij 163 een matige afname van de cognitieve status merkbaar was. Deze patiënten werden op basis van hun dagelijkse calorie-inname in drie groepen opgedeeld. In vergelijking met een inname van 600 tot 1.526 calorieën/dag (referentiegroep), bleek een inname van 2.142,5 tot 6.000 calorieën het risico van matig uitgesproken cognitieve stoornissen te verdubbelen. Een inname van 1.526 tot 2.142,5 calorieën had geen invloed op het niveau van cognitie.

Voor de wetenschappers ondersteunen deze resultaten twee belangrijke strategieën voor de preventie van de ziekte van Alzheimer: een gezonde en evenwichtige voeding en dagelijkse, matige lichaamsbeweging. Dit zorgt onder meer voor de preventie van diabetes type 2, een belangrijke risicofactor voor dementie van het Alzheimer-type. (J.L.S.)

Bron: "Mayo Clinic Study on Aging : new insights and perspectives on dementia", AAN 2012, New Orleans (VS).

Volgens een observatiestudie, uitgevoerd door de beroemde Mayo Clinic, kan een te calorierijke voeding na 70 jaar het risico van matige cognitieve stoornissen verdubbelen. Opnieuw een bewijs dat minder en vooral gezonder eten niet alleen het lichaam maar ook de geest in conditie houdt. Dat meldt de Specialistenkrant. Bijna 3.000 inwoners van Minnesota, 70 tot 89 jaar oud, begeven zich elk jaar naar de Mayo Clinic om daar een hele reeks tests te ondergaan (cognitieve tests, MRI, bloedonderzoek, olfactorische tests, beoordeling van het stappatroon, het dieet en de cognitieve en intellectuele activiteiten). Op die manier wil de Mayo Clinic Study on Aging de evolutie van hun cognitieve functies opvolgen in de tijd. Het doel van deze observatiestudie bestaat erin drie soorten van mentale veroudering te beschrijven en te analyseren: normaal, verstoord of succesvol. De onderzoekers proberen zo de onderliggende factoren voor deze verschillende evoluties op het spoor te komen. De resultaten van de studie die het verband legt tussen calorische inhoud van voeding en matig uitgesproken cognitieve stoornissen werd voorgesteld op de jaarlijkse meeting van de American Academy of Neurolgy die van 21 tot 28 april in New Orleans plaatshad. Van dit type stoornissen weet men dat ze de persoon kunnen voorbeschikken voor dementie van het Alzheimer-type. De analyse omvatte 1.233 patiënten zonder dementie, 70 tot 89 jaar oud. Daarvan vertoonden 1.070 een normaal cognitief niveau voor hun leeftijd, terwijl er bij 163 een matige afname van de cognitieve status merkbaar was. Deze patiënten werden op basis van hun dagelijkse calorie-inname in drie groepen opgedeeld. In vergelijking met een inname van 600 tot 1.526 calorieën/dag (referentiegroep), bleek een inname van 2.142,5 tot 6.000 calorieën het risico van matig uitgesproken cognitieve stoornissen te verdubbelen. Een inname van 1.526 tot 2.142,5 calorieën had geen invloed op het niveau van cognitie. Voor de wetenschappers ondersteunen deze resultaten twee belangrijke strategieën voor de preventie van de ziekte van Alzheimer: een gezonde en evenwichtige voeding en dagelijkse, matige lichaamsbeweging. Dit zorgt onder meer voor de preventie van diabetes type 2, een belangrijke risicofactor voor dementie van het Alzheimer-type. (J.L.S.) Bron: "Mayo Clinic Study on Aging : new insights and perspectives on dementia", AAN 2012, New Orleans (VS).