Bus en trein zijn goed voor de lijn

21/08/14 om 11:09 - Bijgewerkt om 11:09

Wie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt, weegt gemiddeld enkele kilo's minder dan wie met de wagen rijdt. Dat blijkt uit onderzoek in het British Medical Journal.

Bus en trein zijn goed voor de lijn

© Belga

De wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine onderzochten de body mass index (BMI) en het vetpercentage van 7500 Britten en vergeleken die gegevens met de manier waarop ze naar het werk pendelen. Zo'n drie kwart van de onderzoekspersonen deed dat met de auto, tegenover 10 procent met het openbaar vervoer en 14 procent te voet of met de fiets.

De BMI drukt de verhouding uit tussen gewicht en lichaamslengte. Een BMI tussen 18 en 25 is normaal, daarboven spreekt men van overgewicht en boven 30 gaat het om obesitas.

Pendelaars zijn gezonder

Uit het Britse onderzoek blijkt dat wie te voet of met de fiets naar het werk gaat een duidelijk lagere BMI heeft dan wie met de auto gaat. Dat is op zich niet verrassend, wel dat ook wie het openbaar vervoer gebruikt duidelijk gezonder in het vel zit. Bij mannen is het verschil ongeveer 1 BMI-punt, wat neerkomt op gemiddeld 3 kilogram. Vrouwen scoren 0,7 punt lager, goed voor gemiddeld 2,5 kilogram. Ook het vetpercentage volgt die trend, en het verband bleef overeind onafhankelijk van leeftijd, ziekte, inkomen of sociale klasse en zelfs de activiteit op het werk of dieet.

De trein in de strijd tegen obesitas

De wetenschappers wijzen er op dat de verschillen groter zijn dan wat gemiddeld gehaald wordt met een dieet of sport om overgewicht aan te pakken, maar pleiten voor verder onderzoek om de causaliteit met zekerheid vast te stellen. Toch pleiten ze er al voor om de mobiliteitspolitiek als onderdeel te zien in de strijd tegen overgewicht en obesitas. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners