Burn-out blijft hangen

© Thinkstock
Désirée De Poot

Mensen met een burn-out hebben diverse klachten. Ze hebben het gevoel dat ze minder of niet meer functioneren, klagen over uitputting en ontwikkelen een bijna onverschillige houding tegenover hun werk.

Mensen met een burn-out hebben diverse klachten. Ze hebben het gevoel dat ze minder of niet meer functioneren, klagen over uitputting en ontwikkelen een bijna onverschillige houding tegenover hun werk. Therapie helpt, maar nu blijkt dat een burn-out langer blijft hangen dan gedacht.

Mensen met een burn-out klagen er vaak over dat ze geconfronteerd worden met cognitieve beperkingen. Ze kunnen zich veel minder goed concentreren en lijken aan de grenzen van hun brein te raken. Klinisch psycholoog Arno van Dam heeft nu bewezen dat mensen met een burn-out inderdaad veel minder goed presteren op complexe aandachtstaken, maar dat minder goed presteren zou niets te maken hebben met vermoeidheid of uitvoeringsstrategieën. De resultaten verbeterden ook niet als de patiënt motivatieverhogende beloningen kreeg.

De onderzoekers volgende burn-outpatiënten gedurende twee jaar waarin ze gedragstherapeutisch ondersteund werden. Na die periode voldeed 85 procent van de onderzochte personen niet meer aan de criteria voor burn-out. Maar hoewel hun cognitieve prestaties sterk verbeterd waren, bleken de ex-burn-out patiënten nog altijd minder goed te presteren dan hun gezonde tegengangers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content