Brazilië: al 229 doden door knokkelkoorts

Genetisch gemanipuleerde muggen worden uitgezet in Piracicaba © REUTERS

In Brazilië zijn sinds begin dit jaar al 229 mensen overleden aan dengue of knokkelkoorts, een tropische ziekte die wordt overgedragen door een mug. De epidemie maakte vooral slachtoffers in de staat Sao Paulo. Men gaat de ziekte te lijf met genetisch gemanipuleerde muggen.

Volgens het ministerie van Gezondheid werden tijdens de eerste vijftien weken van het jaar zeker 745.900 Brazilianen met de ziekte besmet. Dat is een stijging met 234 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Alleen al in de staat Sao Paulo werden 401.564 gevallen van knokkelkoorts vastgesteld.

Het aantal mensen dat aan de ziekte overleed is in vergelijking met vorig jaar met 44,9 procent gestegen. Van de in totaal 229 slachtoffers, stierven er 169 in de staat Sao Paulo. Het is voor het eerst sinds 1990 dat die ziekte nog zoveel mensen in Sao Paulo het leven heeft gekost.

Gemanipuleerde muggen

De stad Piracicaba, op 160 kilometer van Sao Paulo, heeft intussen 100.000 genetisch gemanipuleerde denguemuggen ingezet om de ziekte te bestrijden. De bedoeling is dat de muggen met hun vrouwelijke soortgenoten gaan paren. Als gevolg van de genetische aanpassingen zal hun nageslacht nooit volwassen worden, wat de populatie van de ziektedrager sterk zou doen afnemen.

Dengue of knokkelkoorts zit ergens tussen malaria en mazelen. Men krijgt koorts, hoofdpijn, spierpijn, maar vaak ook een huiduitslag die vergelijkbaar is met mazelen. Er zijn vijf types en eens met een bepaald type heeft overleefd is men immuun voor dat type.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content