Borstkanker misschien moeilijker opspoorbaar met implantaten

© Thinkstock

Vrouwen met borstimplantaten lijken een hoger risico te lopen dan vrouwen zonder implantaten om te overlijden aan borstkanker. De mogelijkheid bestaat dat implantaten het opsporen van borstkanker moeilijker maken.

Borstvergrotingen zijn een zeer doordeweekse ingreep geworden. In de Verenigde Staten alleen al telde men 307.000 ingrepen in 2011, een stijging met 800% tegenover de beginjaren 1990.

Hoe populair deze ingreep ook mag zijn, de gevolgen op lange termijn zijn nog altijd niet duidelijk.

Een groep Canadese onderzoekers concentreerde zich op de invloed op de opsporing en behandeling van borstkanker. Hun besluiten op basis van de verzamelde gegevens van 12 vroegere studies werden gepubliceerd in de British Medical Journal.

Ondoorgrondelijke schaduw Implantaten, zowel die met een zoutoplossing gevuld zijn als die met siliconen, zorgen voor ondoorzichtige grijze vlakken op mammografieën. Het weefsel achter het implantaat blijft dus onzichtbaar en daarmee ook alle aanwijzigingen die op het begin van een gezwel kunnen duiden.

Een implantaat kan tot meer dan 80% van het borstweefsel overschaduwen. Belangrijk, want hoe groter de schaduw, hoe meer weefsel aan de controle ontsnapt.

Door inkapseling van het implantaat, een verwikkeling die zich bij een 15 tot 20% van de vrouwen met een implantaat voordoet, kan de opsporingskans nog verder afnemen.

De plaatsing van het implantaat, op of onder de borstspieren, kan de opsporingskansen misschien eveneens beïnvloeden.

Artsen trachten soms de schaduw van het implantaat te verkleinen door de borst te draaien en het implantaat te verschuiven, maar dit levert niet het verhoopte resultaat op.

Kernspintomografie werkt beter

Borstkanker tracht men op te sporen aan de hand van mammografieën, eerder klassieke röntgenopnamen waarbij het borstweefsel zoveel mogelijke plat gedrukt wordt tussen 2 platen. Een erg onaangename procedure, vinden veel vrouwen.

Er zijn aanwijzingen dat kernspintomografie beter zou werken bij vrouwen met implantaten, Met deze scantechniek kan men diverse weefsels beter van elkaar onderscheiden. Maar de aanwijzingen zijn niet sterk genoeg om de aanbevelingen op dit moment te wijzigen.

Wat nu?

De onderzoekers zijn erg voorzichtig in hun besluit.

Volgens een reeks vroegere studies zouden implantaten immers geen hoger risico op borstkanker inhouden.

De huidige studie gaat tegen deze trend in. De onderzoekers vermoeden dat de aandoening bij vrouwen met borstimplantaten misschien later opgespoord wordt, wat de kans op succes van de behandeling doet afnemen.

Misschien toch een factor om mee rekening te houden wanneer je een borstvergroting overweegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content