Boomschors als middel tegen ADHD? ‘Mensen zijn bijwerkingen huidige medicatie beu’

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bekijken of boomschorsextract een geschikt middel is om de symptomen van ADHD te behandelen.

Het middel zou een alternatief kunnen vormen voor rilatine, dat bijwerkingen als slapeloosheid en hoofdpijn kan veroorzaken. De onderzoekers zijn op zoek naar 144 kinderen tussen 6 en 12 jaar waarbij ADHD of ADD is vastgesteld, om deel te nemen aan het onderzoek.

De wetenschappers van het Departement Farmaceutische Wetenschappen herhalen een Slovaaks onderzoek uit 2006. ‘Uit die studie bleek dat het extract van de Franse maritieme pijnboom een positief effect heeft op de symptomen van ADHD, zoals hyperactiviteit en verstoord concentratievermogen’, zegt Annelies Verlaet van de UAntwerpen.

Het extract van die boom is al jarenlang op de markt als middel tegen bijvoorbeeld zware benen. ‘Het is een veelbelovend middel omdat het veilig is en zelden bijwerkingen veroorzaakt’, zegt Verlaet. ‘De polyfenolen – groepen chemische verbindingen – in het extract hebben een normaliserend effect op immuniteitsstoornissen en werken ook als antioxidant tegen oxidatieve stress. Dat zijn twee oorzaken van ADHD.’

Voeding

‘Veel ouders van kinderen met ADHD geven aan dat ze naar een alternatief voor rilatine zoeken, omdat ze de bijwerkingen beu zijn’, vertelt Verlaet. ‘Huisartsen, kinderneurologen, psychiaters en andere medici schrijven tegenwoordig wel eens Omega-3 voor of raden aan een ander voedingspatroon te volgen.’

De Slovaakse studie vergeleek de werking van boomschors tegenover een placebo, maar niet met de normale medicatie. Dat willen de Antwerpse onderzoekers nu wel doen.

Heel precieze cijfers zijn er niet, maar naar schatting 6 à 7 procent van de kinderen heeft ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het syndroom komt tot uiting in hyperactiviteit, concentratiestoornissen en impulsiviteit. In de Verenigde Staten neemt ongeveer 60 procent van de patiënten medicatie. In België steeg het gebruik van methylfenidaat, de actieve stof in het meest gebruikte product rilatine en soortgelijke medicatie, tussen 2006 en 2016 met 50 procent. Minstens één op de vier ADHD’ers klaagt over de bijwerkingen van medicatie.

Partner Content