Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago hebben onlangs ontdekt dat mensen die aan grote hoeveelheden ochtendzon worden blootgesteld, een aanzienlijk lager BMI hebben dan mensen die het grootste deel van hun blootstelling aan de zon later op de dag krijgen.

De studie, gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE, wees uit dat het lagere BMI niet te danken was aan een dieet, de leeftijd of fysieke activiteit, maar wel degelijk aan de zon die de energiebalans van de mens regelt. Het lijkt er dus op dat het moment waarop we onze dag beginnen een rechtstreeks effect heeft op ons metabolisme.

Lichaamsklok

Licht is immers de meest efficiënte manier om de interne lichaamsklok te synchroniseren. Die lichaamsklok regelt ons dag- en nachtritme dat op zijn beurt ook de energiebalans regelt. Wanneer een persoon niet genoeg licht krijgt op het juiste moment van de dag kan de lichaamsklok ontregeld raken en dus ook het metabolisme veranderen, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Volgens de onderzoekers zijn de cruciale uren waarop we het licht moeten opzoeken tussen 8 en 12 uur. Zo'n 20 tot 30 minuten zijn genoeg om het BMI te beïnvloeden. Ook de lichtintensiteit is van belang. Die moet minimaal 500 lux zijn. Dat betekent dat een stevige ochtendwandeling ook zin heeft wanneer het bewolkt is, want dan nog is de lichtintensiteit 1.000 lux.

Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago hebben onlangs ontdekt dat mensen die aan grote hoeveelheden ochtendzon worden blootgesteld, een aanzienlijk lager BMI hebben dan mensen die het grootste deel van hun blootstelling aan de zon later op de dag krijgen. De studie, gepubliceerd in het vakblad PLOS ONE, wees uit dat het lagere BMI niet te danken was aan een dieet, de leeftijd of fysieke activiteit, maar wel degelijk aan de zon die de energiebalans van de mens regelt. Het lijkt er dus op dat het moment waarop we onze dag beginnen een rechtstreeks effect heeft op ons metabolisme.Licht is immers de meest efficiënte manier om de interne lichaamsklok te synchroniseren. Die lichaamsklok regelt ons dag- en nachtritme dat op zijn beurt ook de energiebalans regelt. Wanneer een persoon niet genoeg licht krijgt op het juiste moment van de dag kan de lichaamsklok ontregeld raken en dus ook het metabolisme veranderen, wat kan leiden tot gewichtstoename.Volgens de onderzoekers zijn de cruciale uren waarop we het licht moeten opzoeken tussen 8 en 12 uur. Zo'n 20 tot 30 minuten zijn genoeg om het BMI te beïnvloeden. Ook de lichtintensiteit is van belang. Die moet minimaal 500 lux zijn. Dat betekent dat een stevige ochtendwandeling ook zin heeft wanneer het bewolkt is, want dan nog is de lichtintensiteit 1.000 lux.