Een eerste bloedonderzoek, in een straal van 3 kilometer rond de fabriek, wees afgelopen week uit dat slechts één op de tien van de onderzochten een gehalte PFOS in het bloed had waarbij geen gezondheidseffecten worden verwacht.

De regering heeft daarom beslist om alle omwonenden in een straal van 5 kilometer de kans te geven om hun bloed te laten analyseren. 'Het persoonlijke resultaat kan de omwonenden ook motiveren om goed de no-regret maatregelen op te volgen en een gezonde leefstijl aan te nemen ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker', zegt Beke in een mededeling. 'Het ontstaan van deze aandoeningen kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waarvoor PFAS een extra risicofactor is. Individueel zal een arts op basis van een bloedresultaat niet kunnen voorspellen welke nadelige gevolgen er eventueel zijn of zullen komen.'

Het onderzoek zal verschillende maanden duren en gefaseerd worden uitgevoerd. De regering wil de kosten verhalen op 3M.

Intussen buigt minister van Omgeving Zuhal Demir zich over de conclusies van de Omgevingsinspectie na het gesprek met 3M. Op basis daarvan wordt mogelijk beslist om delen van de productie stil te leggen.

Een eerste bloedonderzoek, in een straal van 3 kilometer rond de fabriek, wees afgelopen week uit dat slechts één op de tien van de onderzochten een gehalte PFOS in het bloed had waarbij geen gezondheidseffecten worden verwacht. De regering heeft daarom beslist om alle omwonenden in een straal van 5 kilometer de kans te geven om hun bloed te laten analyseren. 'Het persoonlijke resultaat kan de omwonenden ook motiveren om goed de no-regret maatregelen op te volgen en een gezonde leefstijl aan te nemen ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker', zegt Beke in een mededeling. 'Het ontstaan van deze aandoeningen kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waarvoor PFAS een extra risicofactor is. Individueel zal een arts op basis van een bloedresultaat niet kunnen voorspellen welke nadelige gevolgen er eventueel zijn of zullen komen.' Het onderzoek zal verschillende maanden duren en gefaseerd worden uitgevoerd. De regering wil de kosten verhalen op 3M. Intussen buigt minister van Omgeving Zuhal Demir zich over de conclusies van de Omgevingsinspectie na het gesprek met 3M. Op basis daarvan wordt mogelijk beslist om delen van de productie stil te leggen.